Home

O cursantă a mea a descoperit recent acest articol scris pe site-ul Andreei Raicu, articol care, supriză, nu este despre fashion și stil, ci conține 10 idei de site-uri care te pot ajuta să înveți mai rapid o limbă străină. De la aplicațiile pe care le știam și eu precum Duolingo sau Memrise, la site-uri unde poți conversa cu vorbitori nativi, dă o grămadă de idei utile. Chiar o supriză foarte plăcută.

M-am mai gândit și eu la cum pot îndemna cursanții să studieze și acasă sau în drum spre birou câte ceva în limba suedeză. Căci știu că timpul tuturor este limitat, dar pe de altă parte mai toți mă întreabă în cât timp pot ajunge să vorbească limba suedeză. Adevărul e că, orice limbă ai alege să înveți, trebuie să îți setezi niște obiective realiste încă de la început. Să știi că după primele ședințe, vei ști una și alta, și să nu te demoralizezi când nu înțelegi un exercițiu de listening cu vorbitori nativi.

Pe lângă asta, ar mai fi un set de 3 reguli magice pe care, dacă le urmezi îndeaproape, zic eu că ai șanse mari să înveți limba destul de repede:

1. Învață cuvintele cele mai uzuale dintr-o limbă. Degeaba îți pui target de n cuvinte pe zi, dacă nu sunt cele potrivite. Vezi mai întâi care sunt cele mai des folosite cuvinte din limba respectivă. Învață să saluți, să mulțumești, să te introduci și deja o să ai mai multă încredere în puterea ta de a învăța. Aplicațiile online precum și cele mai sus menționate sunt foarte bune la acest capitol, căci se bazează de obicei pe cele mai comune cuvinte.

2. Știu că e demotivant să asculți nativi și să nu înțelegi nimic. Dar expunerea constantă la accentul nativ ajută la obișnuirea urechii cu ritmul și melodicitatea limbii respective. Așa că mai caută un film, ascultă un radio online (pentru suedeză, ai pe alese radiouri pe svtplay.se), înregistrări pe youtube, melodii, orice. Am avut o colegă polonoeză la un moment dat care mi-a zis că ea a învățat multă română din cântece românești. Nu zic că înveți ceva mesaje profunde din asta, dar cuvinte uzuale tot se pot prinde de tine.

3. E foarte important să accepți că vei face greșeli. Că vei pronunța multă vreme de în loc de dom, că doar de aia l-a lăsat Dumnezeu scris de, doar nu ca să se citească dom. Aici cunoscătorii știu despre ce vorbesc :). Asta îi tot repetam și logodnicului meu, dragul de el scoțian, care la început era foarte afectat dacă greșea ceva și prefera să nu mai încerce, de teamă să nu sune ridicol. Am preferat să aud chiftilițe în loc de chifteluțe, decât convenabilul meatballs.

În rest, vorba clasică, practice makes perfect. Nu te aștepta să fii super erou sau prințesă fermecată și să înveți într-o zi cât alții în șapte. Ține-te de treabă, folosește aplicația aia pe care ai instalat-o zilnic, sau deschide dicționarul de 3 ori pe zi, sau pur și simplu, înscrie-te la un curs. Iar dacă ai ales suedeza, poți chiar să vii la cursul meu. Te aștept cu drag!

eu1

 

Advertisement

2 thoughts on “Cum Înveți O Limbă Străină

  1. si as mai adauga eu sa mergi in tara respectiva, dupa ce ai invatat un pic, macar in concedii 🙂 cred ca prinde bine sa auzi in jur/ citesti/vezi anunturi doar in limba respectiva, chiar si doar pentru o per scurta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s