Home

Mulți o consideră o limbă exotică, poate mai mult pentru că nu e vorbită de așa multă lume.  E adevărat, nu sunt suedezii cât chinezii la număr, dar dacă punem la socoteală și Finlanda, unde suedeza este a doua limbă oficială, deja mai crește numărul.  Amuzant este că prietenele mele îmi spuneau că sună precum chineza când le obligam frumos să asculte cu mine temele de listening în facultate (3 fete, o cameră, un calculator…nu prea aveau de ales).

Am decis să scriu acest articol pentru cei care își doresc să învețe limba suedeză, dar, pentru că este așa de exotică, renunță la gând înainte de a incerca.

Ei bine, alfabetul suedez are aceleași 26 de litere ale alfabetului latin, la care au adăugat trei caractere specifice: Å / åÄ / ä și Ö / ö. Din start un plus, nu trebuie să învățați să desenați liniuțe și punctulețe, nici să deprindeți să scrieți de la dreapta la stânga pentru a vă putea exprima.

Obișnuiesc să glumesc la orele mele de suedeză, spunându-le cursanților că vikingii au prădat și cuvinte pe unde s-au perindat, căci găsim o grămadă de cuvinte care seamană izbitor cu engleza, franceza sau germana. Evident, au fost influențele culturale, sociale și religioase care au dus la formarea limbii în timp, dar ce este de reținut este faptul că dacă știți deja o limbă străină, veți face mult mai ușor asocieri cu limba suedeză.

Dacă mă gândesc la influențele religioase, îmi vin în minte cuvinte precum mässa (mass) – slujbă, kyrka (church) – biserică, și präst (preast) – preot. Din engleză sunt multe cuvinte împrumutate, de altfel un pic suedizate, iar o listă la întâmplare aleasă ar fi: vi (we)-noi, hem (home) – acasă, två (two) – doi, komma (come) – a veni. Și lista poate continua.

Pentru deja vorbitorii de germană, sunt cuvinte precum arbete (arbeit) – a munci, bliva (bliven) – a deveni, möjlig (möglich) – posibil.

În concluzie, este möjlig pentru oricine vrea să învețe svenska. Mai mult, cred că suedezii ar fi plăcut surprinși dacă le-ar crește numărul de vorbitori. Deci dacă e pe to do list-ul vostru, nu mai stați pe gânduri și treceți la treabă 🙂 Image

Advertisement

4 thoughts on “Limba Suedeză (Svenska)

  1. Hmm, suedeza = not that scary! Am crezut initial ca sunt totaaaaal in over my head, dar pana la urma s-a dovedit a fi o limba chiar foarte ok. Intr-adevar, are influente din mai ‘batatoritele’ engleza si germana, lucru care ajuta insa si face ca suedeza sa fie mult mai abordabila decat s-ar crede. Long live svenska! 🙂

  2. Pingback: Curs de Limba Suedeză | Alexandra Chitu

  3. Pingback: Alexandra Clark (Chițu)

  4. Pingback: Curs de Limba Suedeză | Alexandra Clark (Chițu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s