Home

Pentru suedezi, ziua de 13 decembrie nu e o simplă zi în calendar, este Sankta Lucia. Sărbătoarea este cu atât mai îndrăgită cu cât anunță sosirea Crăciunului care e la câteva zile distanță.

Se făcea că, odată demult de tot, ziua de Sfânta Lucia coincidea cu Solstițiul de Iarnă. Și dacă la noi vi se pare frig și întuneric în perioada aceasta, în Suedia era mult mai frig și mai întuneric în perioada aceea. Așa că sărbătoarea a venit ca o oază de lumină și căldură, căci multe lumânări erau aprinse și se consuma mult glögg, iar tradiția se păstrează și azi.

Și deși suedezii nu sunt cine știe ce credincioși, această zi se sărbătorește din plin și în zilele noastre. În grădinițe, biserici, ambasade, televiziuni, peste tot răsună cântecul de  Sankta Lucia, cântec care are linia melodică a lui O, brad frumos al nostru. De fapt, poate de aia o sărbătoresc așa tare, căci se spune că Lucia era de fapt o creatură mistică, un fel de vrăjitoare. Alții spun că era de fapt o fată ai cărei părinți voiau să o căsătorească împotriva voinței ei, căci ea voia să își dedice viața ajutând copiii nevoiași. Și că, în semn de protest, și-a scos ochii și i-a trimis omului cu care urma să fie căsătorită. Apoi, legenda spune că Dumnezeu i-a refăcut ochii ca prin minune. Cert este că azi este considerată o sărbătoare a luminii, menită să înfrângă întunericul rece de afară. Și cum suedezilor le place tare să petreacă de cea mai lungă zi din an, de Midsommar, au decis că merită și cea mai scurtă zi din an sărbătorită cu fast și asta se petrece de Sfânta Lucia.

De altfel, îmi aduc aminte și eu că în timpul facultății am mers de câteva ori la Ambasada Suediei din București și am cântat în cor. Ne îmbrăcam într-un fel de cearșafuri albe, o colegă își punea și o coroniță de lumânări pe cap și începeam să cântăm. Acum am încercat să cânt urmărind versurile pe Youtube și nu știu cum m-or fi lăsat la cor, că acum mă aud urât tare. Cred că eram backing vocal 🙂

 

Așadar, dacă sunteți în Suedia, cu siguranță veți avea parte de atmosfera de Sankta Lucia. Dacă sunteți doar fani ai culturii scandinve, faceți-vă comozi în fotolii după ce ați preparat niște turtă dulce, fierbeți o cană maaaare de vin și delectați-vă cu un film de Crăciun. Și dacă mai aveți curiozități despre Sankta Lucia, am găsit un filmuleț perfect chiar aici.

Duminică luminoasă și liniștită vă doresc.

saint

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s