Home

Eu nu știu cât de românește mai trăiesc zilele astea. Lucrez pentru o companie americană la bază. Sunt căsătorită cu un scoțian, vorbesc o romgleză continuă, sunt fascinată de cultura scandinavă, în special cea suedeză și predau limba suedeză ca al doilea job. Ador tot ce ține de mâncarea italiană, citesc tot felul de autori străini, nu mă mai atrage nimic scris de românii contemporani, comand încălțăminte sport numai de pe siteuri din UK, cu tot cu transport tot e mai ieftin decât la magazinele din mall, până și la mare, mai ajung doar la Vama Veche, la muchie cu Bulgaria…

 

În schimb, locuiesc, într-adevăr, într-o zona tipic românească, unde unii vecini par să nu aibă alt lucru mai important de discutat decât locul de parcare, căci ce poate fi mai important decât mașina în lumea asta. Sunt mulți muncitori de șantier în cartier, care înjură sigur pe românește și beau bere la pet într-un stil extrem de românesc. Tot românrște, am ieșit la proteste atunci când am putut, pentru că românul îndură multe, dar nedreptatea mai greu o înghite. Fie mâncarea italiană cât de bună, gustul ei pălește în fața plăcintelor cu dovleac coapte de mamaia Badea.

 

Încerc să susțin afacerile românești, în măsura în care calitatea și prețul sunt de bun simț. De aceea, știu un butic grozav cu haine confecționate în România, de unde nu plec niciodată cu mâna goală. Și o rochie nu depășește 200 lei, și cămășile și bluzele sunt diferite față de hainele trase la indigo în magazinele din mall. Știu un loc cu tarte grozave, unde poți savura un brunch yummilicious, iar fetele care se ocupă acolo de tot sunt chiar din Călărașiul meu natal. Cu ajutorul soțului meu scoțian, am descoperit beri românești artizanele incredibil de bune, de originale și care pot concura cu beri artizanale celebre din alte țări. Chiar și jucării pentru copii mai iau de la artiști locali.

De când predau limba suedeză, de mai bine de 5 ani de zile, nu e curs să nu mă întrebe cineva de ce nu am plecat până acum din țară. Că doar am ajutat atâta lume la emigrat: doctori, IT-iști, șoferi de tir, oameni de construcții, artiști plastici, contabili, dar ce nu am pregătit pentru mutarea în Suedia. De fiecare dată, am răspuns că mie încă îmi place aici. Că mie îmi place românește așa. Chiar dacă românește nu mai e chiar 100% autentic, ci are fel de fel de influențe multiculturale. Dar să fim sinceri acum, până și ciorba noastră tradițională e de fapt de la turci. Deci cred că românește e de fapt cum alegi tu să trăiești, oriunde în lume de afli.

Și ce dacă ai ales să fii român în alt colț de lume: La mulți ani, România! La mulți ani, ție, pe unde te găsești zilele astea! La mulți ani, nouă, tututor românilor!

romania

Sursa foto: Mihai Surdu pe Unsplash

One thought on “Hai La Mulți Ani! :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s