Home

“Sindromul Ove” te prinde când te aștepți mai puțin. Începe ca o carte relativ banală, eu una m-am păcălit și am tot amanat cititul ei, am inceput-o, apoi m-am apucat de alte două cărți, și abia când le-am terminat am revenit la el. La Ove.

După câteva capitole bune m-am prins de fapt, de cat de frumoasa este cartea. Tocmai prin simplitatea și autenticitatea stilului. Ove, suedezul clasic, care iubește o singura femeie, o singură marcă de mașină, care nu concepe să facă compromisuri, pentru care regulile sunt reguli și nimic altceva, cucerește cititorul cu replicile lui tăioase, dar și cu spiritul cinstit și extrem de modest în același timp.

Cred că cel mai mult mi-au plăcut enumerațiile in această carte. De exemplu, poate părea îngrijorător că viața unei persoane se poate rezuma într-o pagină. Dar, de multe ori, cam așa e:

Hai, poate 2 pagini, daca insiști că ai făcut multe la viața ta. Mi-a plăcut tare și că este scrisa prin prisma ochiului de bărbat și cum vede acesta lucrurile înconjurătoare. Am citit destul de multe cărți în ultima vreme in care personajele principale erau femei și atunci alta era perspectiva. Aici, totul este despre fapte. Mai puțin corazon, că dulcegăriile nu rezolvă problemele concrete. Sau cel puțin așa credea și Ove până să îi fie dată peste cap existenta de către alte diverse personaje.

De altfel, povestea clasică de bătrânel ursuz care se lasă convertit până la final. Cu toate astea, mărturisesc că de tare multa vreme nu m-a emoționat o carte până la lacrimi. Deci domnul suedez care a scris-o, a știut el ce a știut, căc, deși deghizata într-o carte care parca doar a tradus creierul unui bărbat, a reușit să sensibilizeze publicul tocmai prin relatarea de evenimente. Doar nu degeaba e best seller.

Mă mai gândesc acum doar cum o suna versiunea românească a lui Ove. Doar bunicuti tipicari avem și noi, cred că ar da bine într-o povestioară autohtonă 😄

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s