Home

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să nu ai voie să spui “te iubesc” mamei, copilului, partenerului, unui prieten? Îți poți imagina cum ar fi ca singura ta dorință să fie să ai ce mânca a doua zi?

Desigur, decembrie este despre Crăciun, dar pentru noi, românii, este și despre căderea regimului comunist. Mai întâlnesc uneori oameni care menționează în treacăt că poate era mai bine atunci. Că măcar tot omul avea un servciu. Că de bine de rău, statul te ajuta să ai casa ta, că eram “mai egali”. Deși abia aveam 3 ani când cântam prin casă Ole, ole, ole, Ceaușescu nu mai e, am avut mereu senzația asta că nu, nu era mai bine în comunism.
Și acest lucru mi s-a confirmat pentru totdeauna în momentul în care am început să citesc Drumul către libertate de Yeonmi Park. Este despre povestea unei tinere care reușește să fugă din Coreea de Nord. Și nu face asta în 1989, ci chiar în 2007. În acel an, eu aveam 19 ani, zburam pentru prima dată cu avionul și mergeam în Suedia cu bursă. Ea atunci avea 13 ani și a trebuit să devină concubina unui traficant de femei din China, ca să nu sfârșească prin a fi vândută pe un preț mizer de 200 de dolari. Nu puține au fost zilele când s-a gândit să pună capăt suferinței, dar așa suntem noi, oamenii, avem instincul de supraviețuire în noi și a reușit cumva să treacă peste toate ororile și să ajungă un militant al drepturilor omului.
Sunt multe, multe lucruri îngrozitoare descrise în carte, și nici nu știu ce aspecte m-au impresionat mai mult. Foamea dusă la punctul în care mănânci insecte prăjite ca să ai ceva în stomac, traficul de oameni care se face fără nici o grijă, toata propaganda comunistă…m-am înduioșat total când Yeonmi a început să citească și să i se pară ciudat că are păreri proprii. Avea cam 16 ani când a învățat să aibă păreri despre culoarea preferată, despre scriitori preferați și a învățat că poate iubi și alte persoane în afară de Marele Conducător.  16 ani!
Noi încercăm să le transmitem iubire copiilor noștri încă de când sunt un bob de mazăre în burtă. În Coreea de Nord nu ai voie decât să te critici pentru că nu ai fost destul de productiv….
Citiți această carte dacă încă mai aveți impresia că era mai bine în comunism, dacă aveți nevoie să realizați cât de privilegiați sunteți numai pentru că trăiți într-o țară liberă, sau pur și simplu dacă aveți orice curiozitate despre ce înseamnă un regim comunist. Și dacă nu aveți răbdare să citiți, Yeonmi și-a spus o părticică din poveste aici.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s