727 lei. Atât am cheltuit pe mâncare săptămâna trecută. Bugetul nostru săptămânal pentru mâncare era undeva la 300-350 lei, așa că nu m-am putut abține să nu fac o analiză, să văd ce s-a întâmplat cu coșul nostru de cumpărături.
Primul șoc a venit luni în Lidl. 217 lei pe o plasă de cumpărături care conținea legume, fructe, ceva pâine și lactate. Nu carne, nu ouă, nu ulei. 1 ianuarie se pare că a venit cu o scumpire bruscă la toate alimentele, ceea ce s-a resimțit din plin.
De marti pana joi, am mai cheltuit 133 lei în Mega, pe apă și mici cumpărături pe care nu le găsisem în Lidl. De exemplu, ne place iaurtul natural de la Lăptăria cu Caimac, iar lipiile de la Mega ne plac mai mult decât cele din Lidl, precum și pungile cu salată.
Joi am comandat mâncare de la un bistro local, în valoare de 56 lei.
Sâmbătă, am mers în Carrefour unde au mai dispărut 260 lei de pe card. Într-adevăr, de aici am cumpărat și alimente neperisabile, care să ne țină mai mult, am luat 2 pachete de paste, conserve cu ton, porumb, am cumpărat și ceva sushi care e mai scump de obicei, dar am luat ingrediente care să ne ajute să mâncăm în casă cât mai multe zile.
Duminică seara am continuat tradiția cu pizza, așa că am mai cheltuit 61 lei.
Și uite așa, s-a adunat nota de plată la 727 lei într-o săptămână.
Luni nu am cheltuit nimic, ieri am cumpărat iar apă și o prăjiturică pentru Ionas.
Ce vreau să spun cu acest bilanț?
În primul rând, că este de ajuns să nu ai meniu planificat o săptămână, și deja bugetul o ia pe arătură. Am consumat foarte multe din cele cumpărate, nu zic că nu, am mai folosit și ce aveam deja prin dulapurile din bucătărie, dar am mers mult și pe improvizație. Și improvizația e distractivă, dar ajunge să te cam coste dacă nu ești atent.
Apoi, nu vreau sa judec(i) daca este mult sau puțin cât am cheltuit. Sunt mai mulți factori de luat în seamă, cum ar fi că eu și soțul stăm numai în casă, ne trebuie și nouă 3 mese pe zi si o gustare acolo. Ionas mai merge și la grădi, unde înțeleg că nu se omoară cu mâncatul zilele astea 🙂 Cert este că e mai mult față de ce am cheltuit în decembrie și în celelalte luni dinainte. Și eu mi-am propus să economisesc mai mult anul acesta, deci trebuie ținut un ochi atent pe cheltuielile cu mâncarea.
Nu vom fi niciodată genul care să urmărească oferte, cupoane, să ia marca cea mai ieftină. Pentru că nu e în firea noastră. Cred sincer că putem economisi, păstrându-ne obiceiul de a bea cafea de specialitate, de a savura o prăjituă bună, de calitate, doar prin a planifica mai bine meniul săptămânal. Ne-a ieșit anul trecut, deci e doar o chestiune de repetiție.
De aceea și scriu aceste articol, ca un reminder pentru mine, poate și pentru tine, că se poate. Și fie ca săptămâna care a trecut să fie atât, o săptămână aiurită, în care am cheltuit mai mult decât de obicei pe alimente.
Spor să ai!
sotul tau a postat si cateva poze cu beri pe Instagram, dar nu apar in buget :))
planificarea meniului pare sa fie solutia, lucru observat si de tine. insa e plictisitor sa mananci acelasi lucru timp de o saptamana; eu imi fac mancare pentru 2-3 zile (de ajuns incat sa ma satur de preparat) si apoi o iau de la capat.
am mai incercat si livrare de mancare gatita, 20RON meniul (ciorba, carne, garnitura, salata si prajitura) si a fost foarte ok.
Narcis, cafeaua si berea intra la alt capitol in bugetul nostru. Cand spun planificare saptamanala, si eu ma refer ca nu mancam mai mult de 2 zile acelasi lucru, dar e important sa ne gandim la toata saptamana, ce am vrea sa avem in meniu, si atunci e mai usor si cu cosul de cumparaturi. Ciorba la pranz clar e o optiune excelenta, mai ales acum ca e friguletz 🙂