Frânturi. Holul de așteptare. Un control. Verdict. Veți naște mâine sau poimâine. Pereți venind spre mine amețitor de repede. Privirea soțului care se străduia pe cât putea să îmi transmită că va fi bine.
Stați liniștită, doamnă, și eu am fost născut prematur și iată ce vlăjgan de 90 de kg sunt acum. Liniștită. Poate doar datorită calmantelor eram cât de cât liniștită. Mă abțineam să nu plâng 23 de ore din 24. În a 24-a oră, plângeam.
Mamă de prematur. Un caz fericit încă. Deși s-a grăbit să vină pe lume cu aproape 6 săptămâni înainte de termen, măcar avea o greutate bunicică. Respira okeish. Nu putea să mănânce singur și alte câteva detalii l-au mai reținut la incubator vreo săptămână. Și așa, e, mă uit acum la el, la cât s-a lungit, la cum vorbește, cântă, se joacă, sare, aleargă, mănâncă, se bucură, se enervează, plânge, ne certăm, ne împăcăm, ne îmbrățișăm și ne iubim și amintirea acelei nopți de dinainte să nasc e tot mai în urmă.
Sincer, nu cred să fi rămas întreagă la minte și la spirit, dacă nu aveam parte de oamenii din jurul meu, dar și de condiții excelente. De la salon, la toaleta care era în salon, patul rabatabil, Ionas având și el parte de tehnologie avansată care să identifice orice mică problemă și să îl ajute să recupereze 6 săptămâni de stat în burtică într-o săptămână de stat în incubator. Eu am născut la un spital privat. Și mă felicit și în ziua de azi pentru decizie, tocmai la cum s-au întâmplat lucrurile, chiar dacă experiența ne-a golit pe atunci contul de economii, pentru că nu planificasem în buget o naștere prematură. Dar mă gândesc la atât de multe mame care nu își permit un spital privat. Care nu sunt în București. Care nu sunt într-un oraș mare. Ce fac ele?
Și uite aici intervine povestea La Primul Bebe. O comunitate online care a reușit să renoveze integral secția de Neonatologie a Spitalului Județean Râmnicu Vâlcea în doar 5 luni, în vreme de plină pandemie.
415.000 Euro a strâns Asociația LaPrimulBebe în cadrul campaniei umanitare de 6 zile #BunVenit, cu ajutorul mamelor și a taților din comunitatea sa online, pentru renovarea secției de neonatologie a Spitalului Județean Vâlcea. Cu această sumă, au fost renovați 708 mp, cu toate cele 27 de încăperi ale secției: 10 saloane, camera de gardă, camera de ecograf, biberoneria, izolatoarele de terapie și post-terapie, camerele medicilor și ale asistentelor, băi, camere tehnice și de depozitare, săli de așteptare.
In luna aprilie 2021 sectia a fost data in folosinta. Filmul scurt al renovarii il gasiti aici, vă încurajez din suflet să îl urmăriți:
https://www.facebook.com/asociatialaprimulbebe/posts/3467949133309822


Mame din acest oraș preferau să meargă sute de km până la cel mai apropriat spital modern, ca să nască în condiții decente. Dar ce faci când timpul nu îți permite nici 10 km? Nu poți paria pe viața unui bebeluș din cauză că autoritățile responsabile nu au mai investit într-un spital din anii 80. Nu poți să întorci privirea și să spui nu e treaba mea, eu am avut grijă să locuiesc într-un oraș cu mai multe condiții. Știti cu cât am contribuit eu la această campanie? Cam 500 lei. Imaginați-vă câte mame ca mine, sau care au contribuit cu și mai puțin fiecare. Licitațiile la Primul Bebe pot fi adevărate spectacole, e chiar o plăcere să te implici și 10 lei dacă ai donat pentru cauza respectivă, să nu crezi că nu ajută. Ba din contră!
Am plâns ieri când am urmărit filmulețul campaniei de renovare. Am plâns de emoția amintirilor, am plâns de bucurie că acum niște bebeluși vin pe lume într-un loc demn pentru ei. Și poate mi-am sărutat băiatul cu puțin mai multă recunoștință după aceea. Dacă se poate așa ceva 🙂
Cu o mamă și un bebeluș. Așa începe totul.