Home

Vă gândiţi să vă mutaţi în Suedia, dar nu ştiţi prea multe despre suedezi? Cultura, stilul de viaţă, modul de lucru pot fi diferite faţă de cum suntem obişnuiţi.  Dar banii? Oare de cât aţi avea nevoie să duceţi un trai cel puţin decent în ţara aceasta nordică?

Păi să vedem…

Moneda naţională în Suedia este coroana suedeză, prescurtată SEK. În magazine, veţi găsi simbolul :- alături de preţ (de exemplu „50:- ”). Rata de schimb variază desigur, dar vă puteţi face o idee după cum arăta în Septembrie 2013:

USD 1 = SEK 6.5
EUR 1 = SEK 8.5
GBP 1 = SEK 10

Personal, când am fost în Suedia, ca să fac un schimb rapid, împărţeam preţul la 10, deşi nu era chiar preţul corect şi vedeam cât ar fi în euro.

Bancnotele sunt de 20, 50, 100, 500 şi 1000, iar monedele de 1, 5 şi 10 coroane.

Puteţi folosi cardul pentru aproape orice tranzacţie, chiar şi la magazinele micuţe. Odată ajunşi în Suedia, puteţi folosi cardul de acasă pentru a face plăţi sau pentru a retrage bani de la orice bancomat, dar este mai sigur să verificaţi cu banca voastră înainte de plecare.

Dacă vă şi angajaţi, va trebui să creaţi un cont la o bancă locală. Ca şi la noi, bănci sunt o grămadă, pe alese, însă cele mai mari sunt Nordea, Swedbank, SEB şi Handelsbanken. Chiar dacă suedeza voastră scârţâie un pic la început, la bancă veţi putea cu siguranţa primi informaţii în limba engleză, deci nu trebuie să plătiţi vreun translator nici să apelaţi la un prieten pentru această operaţiune. Astfel, nu numai că vă veţi putea bucura de shopping-ul online, dar veţi putea plăti facturile pentru utilităţi mult mai uşor.

Şi acum să trecem la lucruri serioase, cum ar fi cât costă să locuieşti în Suedia. Ei bine, diferă de la o zonă la alta, evident, în oraşele mari e ceva mai scump decât în alte orăşele. La început, dacă sunteţi preocupaţi de conversia banilor, o să vi se pară că totul este mult mai scump decât în România. Nu cred că e nevoie să mai spun că şi nivelul salarial este cu totul altul. Aşa că mai bine comparaţi cu eventualul salariu pe care îl veţi avea.

Să revin. Ca să vă faceţi o oarecare idee de preţuri aproximative, avem următoarele:

1 litru de lapte: SEK 8

1 kg de banane: SEK 14-18

1 kg de piept de pui: SEK 60

1 kg carne tocată de vită: SEK 80

1 kg de cartofi: SEK 5-10

1 bilet la cinema: SEK 100

Un prânz în oraş: SEK 65-95

(Mulțumesc fostului meu cursant, Mihai, pentru prețurile oferite la cald din Malmö :)).

Chiria variază între 3000 şi 7000 de coroane, iar transportul în comun undeva între 690 şi 1100 de coroane pe lună.

În medie, într-o lună, se cheltuiesc aproximativ SEK 4000-6000 pe mâncare, îmbrăcăminte şi alte costuri de persoană. Adică în medie de ImageEUR 500, dacă vă e mai uşor să vă faceţi o idee.

Sper că v-am creat o imagine cât de cât clară asupra a ceea ce presupune partea bugetară în Suedia. Despre salarii nu vorbesc, știți doar că e confidențial :). Spor la cumpărături și la cât mai multe coroane!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s