Home

Se făcea că într-o sâmbătă dimineața de iulie, în timp ce mulți apucau drumul mării, eu mă îndreptam către Craiova. Intrasem într-un program de voluntariat, în colaborare cu Grow și Școala de Valori și urma să livrez, împreună cu un coleg, un workshop către elevi de clasa a unsprezecea. Zis și făcut.

Ne-am urcat în mașină dimineața la ora 8.30 cu cafeaua la purtător și am pornit către Craiova. Wokshop-ul avea să fie despre cum să-și aleagă facultatea, să îi determine să se întrebe mai serios ce ar vrea să facă după liceu, să vină cu soluții creative la diverse situații și nu în ultimul rând să își dea seama că există o lume plină de oportunități pentru ei, adulții de mâine.

După cum m-am mai lăudat, am prins ceva experiență în training, dar cu adulți. Tot drumul, nu mă puteam gândi decât la cât de deschiși ar putea fi un grup de adolescenți la o astfel de temă destul de serioasă. De ce ar alege să vină într-o zi de sâmbătă, să întâlnească doi oameni pe care nu i-au văzut în viața lor, să fie dispuși să își pună pe tavă visele și ideile, în loc să stea la un frappe în parc sau pur și simplu să chattuiască pe vreun canal de socializare. Cu alte cuvinte, eram cam panicată de ce aș putea găsi acolo.

Dar cum mie îmi place să experimentez și cum îmi caut tot timpul activități care să mă ajute să îmi inving teama de nou, am zis că totul va fi bine.

Dar nu a fost bine…a fost de-a dreptul grozav! În primul rând, l-am întâlnit pe voluntarul de la GROW din Craiova, care ne-a ajutat să ne instalăm în sală și ne-a asigurat că tinerii sunt mai mult decât receptivi la ce înseamnă astfel de workshop-uri. Mai vorbisem cu el la telefon și credeam că este și el un angajat ca și mine, căruia îi place să facă și altceva în timpul liber. Greșit. Andrei este student în anul 2 în Craiova și este un tânăr total implicat în proiectele GROW. Faptul că ne-a ajutat cu logistica, m-a ajutat și pe mine să mă liniștesc. Când știi că ai tot ce-ți trebuie la dispoziție din punct de vedere administrativ, din start te simți pregătit și gata de acțiune.

Apoi au început să sosească elevii, unul câte unul, unul mai timid, altul mai vorbăreț, toți foarte curioși în legătură cu ce urma să discutăm.  Timpul destinat workshop-ului a zburat ca prin aer. Am rămas de-a dreptul uluită de cât de interesați erau să afle despre ce înseamnă de fapt munca noastră și ce posibilități ar avea după terminarea unei anumite facultăți. Unii știau deja foarte clar ce vor să studieze și ce vor să devină când vor fi mari. Au înțeles și aplicat concepte pe care eu le livrez acum în training-uri pentru adulți și pe care eu însămi le-am descoperit pe la 24 de ani. Am aflat că workshop-ul livrat de mine și colegul meu era unul dintr-o serie mult mai amplă în care au descoperit câte un pic despre ce înseamnă project management, leadership sau antreprenoriat.

Acum, nu știu câți studenți sau elevi  vor ajunge să citească acest articol. Însă dacă se întâmplă, atât vă spun. Profitați din plin de astfel de oportunități, dacă aveți ocazia, să vă înscrieți la un atelier, la un schimb de experiență sau la un program de voluntariat! De ce? Păi vă spun și de ce. În anii mei de liceu nu am avut expunere la asftel de evenimente. Cu toate astea, am participat la tot soiul de concursuri care m-au ajutat să îmi dezvolt alte abilități. În facultate, nu am dat importanță organizațiilor studențești și nu m-am implicat în vreun fel în activități extracuriculare. Nu mă plâng, am avut șansa să experimentez destul de mult și am aflat în cele din urmă ce vreau să devin când voi fi mare. Însă am aflat pe la 25 de ani. E drept, când mi-am dat seama că vreau să fiu trainer, am avut imediat un plan de acțiune și am făcut cât se putea face să îmi croiesc un drum în acest domeniu. Dar nu pot să nu mă întreb cum ar fi fost dacă mi-aș fi explorat mai demult abilitățile, valorile, dorințele….Poate aș fi avut deja mai multă experiență și aș fi fost mai departe, profesional vorbind.

Așa că nasul sus din telefon sau tabletă și înscrieți-vă la cel mai apropiat workshop la care aveți ocazia să participați!

Cât despre mine, am ajuns înapoi în București seara pe la opt jumate, încărcată de atâtea energii pozitive încât abia aștept să mai am șansa să mă pot implica în asftel de activități.

Aici, veți găsi site-ul celor de la Școala de Valori, care fac o treabă minunată prin proiectele lor.

Zi superbă vă doresc.

 DSC_0072 DSC_0073 DSC_0077 DSC_0085

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s