Home

Cu patru duminici rămase până la Crăciun, suedezii aprind prima lumânare de Advent. Pe vremea asta, lumina zilei e aşa de puţin prezentă, încât doar gândul la sărbătoarea magică a Crăciunului mai aduce bucurie cel puţin în inima copiilor. Cei mari au un motiv în plus să savureze un vin fiert sau un pahar de glögg.

Apoi, în fiecare duminică, se mai aprinde câte o lumânare, patru în total, iar ultima anunţă că mai sunt doar câteva zile până la Crăciun.

Totodată, copiii primesc calendarul de Advent. Acesta are 24 de zile, şi de cele mai multe ori, este sub forma unei cutii de bomboane, cu o fereastră în dreptul fiecărei zile rămăse până la Crăciun. Anul acesta, am primit și eu un calendar ciocolatos adus din Scoția. Abia așteptam să vină ziua de azi să îl desfac și să devorez prima bomboană. Și a fost super yummy! 🙂

 

advent

Povestea calendarului de Advent datează de prin secolul al 19-lea. Legenda spune că era odată un copilaş care o tot întreba pe mama lui câte zile mai erau până la Crăciun. Într-o zi, care întâmplător era 1 decembrie, mama lui, s-a gândit să îi facă 24 de bombonele şi i-a spus că are voie sa mănânce o bomboană pe zi. Când se terminau bombonelele, venea Crăciunul.

Suedezii păstrează tradiţia şi, în această perioadă, puteţi găsi calendar de Advent în toate formele posibile, care mai de care mai atractive, chiar şi la noi în supermarket-uri. Mă bucur să văd că mai preluăm și alte obiceiuri, nu numai pe cele americane, și tot mai mulți părinți par interesați și la noi de calendarul de advent. Fie că îl construiesc singuri acasă (dacă au mai mult talent), fie că îl comandă de pe undeva, fie că este un calendar cu activități sau pur și simplu un calendar colorat și drăguț care numără zilele până la Crăciun, ele devin tot mai populare și pe la noi.

Eu ador sărbătoarea de Crăciun mai mult ca orice altă sărbătoare, cred că îmi place chiar mai mult decât atunci când e ziua mea, deci acest calendar e super bine venit la mine acasă, ca să văd exact câte zile mai sunt, câte cadouri mai am de cumpărat şi câte mai sunt de făcut până la Crăciun. Anul ăsta, mai ușor la mine cu vinul fiert sau alte băuturi de sezon, și se pare că ar trebui să fiu mai chibzuită chiar și cu dulciurile. Dar rămân în spiritul scandinav și număr cu bucurie zilele rămase până la Crăciun. Și cu siguranță voi trăi cu mare emoție sărbătoarea. Doar e prima dată când petrec Crăciunul cu o burtă de 30 și ceva de săptămâni 🙂

 

Advertisement

One thought on “Calendar de Advent

  1. Pingback: Start oficial activități de Crăciun | Alexandra Clark (Chițu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s