Home

De curând, am ținut o lecție demonstrativă de limba suedeză. În numai 10 minute, publicul meu a aflat câteva lucruri de bază despre Suedia, alte câteva despre alfabetul suedez și oamenii prezenți au învățat 3 propoziții de bază: să spună cum îi cheamă, unde locuiesc și de unde vin.

Practic, puteți să vedeți mai clar aici ce am avut de zis. Deși în continuare mi se pare că arăt ciudat tare pe cameră. Dar nu scriu acum ca să îmi fac reclamă, nu ăsta este scopul.

Mă gândeam acum, în timp ce urmăream filmulețul, la cursanții mei de la suedeză. Unii vin căci plănuiesc să se mute în Suedia, dar de mai bine de un an, am întâlnit cursanți care vin din pasiune. Fie pasiunea de a învăța ceva nou, fie pentru că le place mult cultura scandinavă. Și nu numai că vin, dar reușesc să învețe foarte bine și să scrie compuneri frumoase și originale. Cu vorbitul e mai greu, dar cu practica ne perfecționăm. Știu cum eram și eu când trebuia să vorbesc liber în suedeză. Parcă mi se golea creierul deodată.

Și gândurile mele s-au dus după aceea la luna februarie a acestui an, când a trebuit să îmi caut colegă la celălalt job al meu. Și destul de greu am găsit o bună vorbitoare de limba suedeză. Toți intervievații studiaseră suedeza la Universitate. Și totuși, foarte greu răspundeau la niște întrebări standard. Și m-am întristat un pic pentru tineretul din ziua de azi. Care nu face mai nimic din pasiune. Fac școala doar pentru că trebuie făcută și rar mai vezi studenți pasionați de învățare.

Eu am avut mare noroc să fiu ghidată frumos de către părinți. Tata mereu m-a îndemnat să fiu bună la ce fac, să fac lucruri proactiv (mă rog, nu era chiar așa exprimarea, dar asta îmi repeta, să nu aștept să mi se spună să fac ceva dacă îmi dau seama că un lucru trebuie făcut). Și poate că mi-a luat un pic mai mult să mă dezmeticesc cu ce vreau să fac când voi fi mare. Dar și când mi-am dat seama, una două m-am mobilizat.

Zicea Jack Trout în cartea lui Diferențiază-te sau mori, să găsești acel lucru unic al tău la care te pricepi al naibii de bine și să îl exploatezi până în pânzele albe. Așa că, tinere student, învață ceva foarte foarte bine și apoi arată lumii cât de pregătit ești în domeniul tău. Și, dacă succesul întârzie să apară când tu devii un super profesionist în branșa ta, dă-mi un semn! Înseamnă că va fi luat-o lumea razna.

passion-for-growth-3-728

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s