Acum că a trecut emoţia mutării cât de cât, stai să-ţi povestesc mai practic ce a însemnat pentru noi Prima Casă. Nu de alta, dar poate te decizi şi tu să aplici în 2016 şi să ştii la ce să te aştepţi. Căci noi ştiam şi nu prea ce se întâmplă, cât trebuie să plătim şi cui.
La recomandarea unei prietene, noi am apelat la iuliana.diaconu@greencredit.ro pentru consultanţă în ceea ce priveşte actele necesare pentru pre-aprobare credit. Iuliana a fost de mare ajutor, ne-a scutit de cel puţin 3 drumuri la bancă şi ne-a răspuns prompt de fiecare dată când aveam vreo întrebare. Nu am plătit nimic extra pentru consultanţă, am încheiat asigurarea apartamentului cu ea la sfârşit, ceea ce mi s-a părut foarte bine, oricum trebuia să facem şi pasul ăsta.
Pentru aprobare, ne-au trebuit următoarele acte:
- Un formular de pre-scoring completat de către noi cu datele personale
- Model de adeverinţă de venit
- Pagina din revisal cu raportul per salariat semnată şi ştampilată (ştie HR-ul despre ce e vorba)
- Copii contracte de muncă şi acte adiţionale existente
- Fişa fiscală pe anul trecut
Împreună, ne-am încadrat la suma maximă, şi anume fie 57000 euro echivalent in lei pentru un imobil vechi, fie echivalentul a 66500 euro pentru un imobil nou cu autorizaţie de construire emisă după februarie 2010. Am primit şi un tabel estimativ cu valoarea ratei lunare, la 66500 euro, rata estimată ar fi fost 1400 RON.
Apoi, a venit partea cu apartamentul. Noi am optat pentru zona de Sud, în Popeşti Leordeni mai precis. Agentul cu care am colaborat, Rareş, nu a avut decât meritul că ne-a arătat mai multe apartamente dintre care unul a fost exact pe sufletul nostru. În rest, după ce am semnat antecontractul, a devenit foarte nepăsător şi abia îmi răspundea la mail-uri sau telefoane.
Pentru că, cel puţin la blocuri în construcţie, distracţia nu se opreşte după semnarea antecontractului. Trebuie să îi urmăreşti să te asiguri că blocul creşte în ritmul estimat. Că intabularea şi cadastrul ies şi ele repede după ce e terminată construcţia. Când ies actele astea, mai trebuie semnat un act adiţional la notar. Fiecare drum la notar costă, evident. Însă nu pot spune că au fost nişte preţuri exagerate. Mai puţin semnarea contractului final de vânzare-cumpărare, care ne-a uşurat de 2800 lei. Nu ştiu de ce costă atâta bănet un document, dar probabil un notar ar putea să îmi justifice costul.
De asemenea, la bancă am plătit cam 3000 lei, pentru asigurare şi depozit (echivalentul a trei dobânzi care chipurile îţi este returnat când termini creditul). Tot la bancă am semnat un maldăr de hârtii, deci când ajungi la pasul ăsta, să ai mâna odihnită. Cel mai mult mi-a tremurat mâna pe cele 30 şi ceva de pagini cu cele 360 de rate lunare. Dar asta e, mi-am zis, cu speranţa că poate se vor termina mai repede de atât.
La sfârşit, te întorci acasă cu un dosar de hârtii care îţi spun că ţi-ai luat Prima Casă. Te bucuri un pic de moment, te sperii ceva că habar nu ai ce o să faci cu pereţii goi (sau poate nu eşti ca mine şi ai deja casa viselor planificată) şi numeri ce bani mai ai, să vezi dacă ajung de frigider sau altceva. Aventura continuă!
Felicitari! S-o stapanesti sanatoasa! emoticon smile
Multumesc mult!