Home

Până în 2015, nu mi s-a întâmplat niciodată să am mai mult de 500 lei în cutia cu economii. Am fost dintotdeauna un om al impulsului. Ţin minte şi acum că în anul întâi mi-am cheltuit de marţi banii pe toată săptămâna pe un top superb de la Ziggo. Aşa eram eu: vedeam ceva, îmi plăcea, cumpăram. Să nu mai vorbesc de cumpăratul emoţional. Am cheltuit fără suflare 800 lei a doua zi după ce m-am despărţit de fostul meu prieten, dar măcar aveam pantofi noi şi ţinută nouă să mă asortez cu ei. Cu vacanţele eram la fel. Dintr-un salariu plăteam cazarea, din altul transportul şi din altul cheltuiam la faţa locului.

Economiile mi se păreau ceva ce adună oamenii în vârstă, nu vedeam nici un avantaj în a  pune bani deoparte, doar aşa, să fie.

Gândirea asta mi-a fost dată peste cap în momentul în care am decis să luăm un apartament şi am descoperit că avem nevoie de bani. Bani mulţi deodată, pe care nu voiam să îi împrumutăm de la bancă.

Destul că trebuie să le plătim încă 359 de rate de acum încolo. Aşa că am experimentat pentru prima dată cum e să strângi bani. Şi am descoperit că se poate. Mai mult, am dezvoltat un set de 3 reguli mari şi late, pe care le-am aplicat cu succes şi astfel am reuşit să strâng cea mai mare sumă de bani din viaţa mea, aproximativ 7000 lei în 5 luni jumate:

Regula 1: Să pun deoparte în fiecare lună cel puţin 10% din salariu. Pentru că aveam nevoie mai repede de bani, în lunile de vară am depus şi 30% în contul de economii. Mai mult, am participat la Yard Sale în august şi cu mare mândrie m-am tuns şi mi-am invitat iubitul la cină în oraş cu banii câştigaţi acolo.

Regula 2: Să stabilesc ce surse extra de venit aş putea avea pe lângă salariu şi să încerc să le exploatez cât mai mult. Am predat suedeza la Ibsen fără întrerupere tot anul, iar asta mi-a adus un venit anual extra de aproximativ 11000 lei. O să mă obişnuiesc greu lunile astea în care mi-am luat pauză fără să merg la cursuri, deja parcă mi-a intrat în reflex să merg marţea şi joia la Ibsen. Dar voi reveni în forţă din aprilie!

Regula 3: Să încerc să acopăr datoriile care au dobânzi neavantajoase sau să încerc să le renegociez. Sunt încă un om slab în faţa tentaţiei, aşa că am păstrat cardul de credit în caz de urgenţe. Însă am renegociat anumite clauze şi plătesc mai puţin lunar. Am renegociat şi abonamentul la telefon de la 127 lei la 90 lei. Orice sumă contează!

Acum, sigur, nu mereu vei avea de unde să economiseşti. Iar tentaţia e mare să te înfigi în contul de economii sau în puşculiţă şi să iei ceva frumos. Dar cât poţi, pune deoparte! Şi nu pentru zile negre, aşa cum spune mother, ci pentru obiective frumoase, care îţi completează viaţa şi o fac mai colorată. Iar dacă ai alte metode care s-au dovedit eficiente pentru a strânge economii, tare aş vrea să le împărtăşeşti. Nu de alta, dar vrem şi maşină curând. 🙂

saving-mistakes

3 thoughts on “Memoriile unei foste risipitoare de bani

 1. am citit in ultima vreme despre mai multe metode de economisire, cele mai bune cred ca sunt cele pe care le-ai incercat deja.
  ajuta si alocarea unui buget saptamanal sau lunar fix pentru alimente si cumparaturile cu lista, dupa ce verifici ce ai prin frigider, congelator, camara (am observat ca la noi se duceau multi bani pe mancat in oras sau cumparam amandoi unt in aceeasi saptamana pentru ca nu ne uitam inainte in frigider …).

  eu mi-am facut si un xls unde monitorizez saptamanal cheltuielile pe categorii (alimente si produse curatenie, facturi, chirie sau rata, imbracaminte, incaltaminte, transport, cheltuieli medicale, cadouri, altele)

  arunca un ochi si pe blogul economisim.info, gasesti acolo mai multe metode ce pot fi incercate si recomandari de bloguri si carti de finante personale. uneori sunt de folos si comentariile.

  am citit pe un blog din SUA (il caut dc vrei) de o tipa care si-a impus ca timp de 2 ani (e o perioada f lunga, insa se poate incerca intai cu 3 luni sau 6 luni) sa nu isi mai cumpere haine sau incaltaminte sau cosmetice, cu exceptia situatiilor cand chiar avea nevoie – adica i se rupea geaca de iarna si alta nu avea sau i se termina singurul rimel, atunci isi lua. De asemenea a renuntat la cafeaua to go pe care si-o cumpara zilnic.

 2. Bun asa, Andreea, cu siguranta listele de cunmparaturi ajuta. Si ma bucur sa vad ca sunt multi oameni inaintea mea care au prezentat metode diverse de economii. Din pacate, multi dintre noi, romanii, cheltuim mai mult decat putem duce si traim cu iluzia cumpara acum, plateste mai tarziu.

 3. Pingback: Bani, Averi şi Datorii | Alexandra Chitu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s