Home

Mai deunăzi vorbeam cu o prietenă despre ce cadouri extrem de neinspirate a primit în ultima vreme. De exemplu, a primit un papagal roşu pe care, după vreo 5 zile, l-a transformat într-o pereche de botine pentru că nu se înţelegeau deloc. Nu i-a făcut felul, dar l-a vândut şi cu banii din tranzacţie, a decis să îşi facă un cadou cu adevărat pe gustul ei. Prieteni care s-au căsătorit mi-au spus că au primit atâtea icoane şi seturi de pahare drept cadou de nuntă, că puteau lejer să îşi deschidă un mic local în locurile de pelerinaj. La câte lumânări parfumate sau decorative mi-a cumpărat frate-miu când eram mai mici, puteam şi eu să ma asociez cu ei la local.

Cred că şi tu citeşti acum rândurile astea şi te gândeşti cu zâmbetul pe buze la ultimul cadou neinspirat pe care l-ai primit.

Până la urmă, să ştii să dai şi să primeşti un cadou e mare lucru. În Japonia, de exemplu, care e un simbol în ce priveşte politeţea, se fac şi cursuri pe tema asta. Şi de unde o fi pornit toată treaba cu cadourile, iar e lucru curios. Fie că oamenii s-au inspirat din religie, când magii au adus cadouri pruncului, fie din antichitate, când se ofereau ofrande zeilor, chiar nu se ştie. Însă cimpanzeii au fost surpinşi oferind mâncare sexului opus. Aşa, pur şi simplu. Fără să aştepte neapărat ceva în schimb.

Şi atunci, ma întreb: cumva suntem genetic programaţi să fim altruişti şi să avem impulsul de a oferi, doar de dragul de a oferi? O fi inventat Coca Cola personajul lui Moş Crăciun, dar cred că noi ne dădeam cadouri cu sau fără el prin preajmă. Şi oare atunci instinctul primar de „atacă sau fugi” să aibă şi reversul lui – „oferă şi iubeşte”?

Many presents

4 thoughts on “Despre cadouri

 1. uneori e tare greu sa faci cadouri 🙂 sincer … si nu vorbesc de situatiile in care unii oameni cumpara doar ca sa cumpere ceva, in super graba si atat.

  un exemplu: de multe, foarte multe ori am primit cadou seturi de diverse cosmetice pentru ingrijire corporala (lotiune de corp, crema de maini, sare de baie, spumant, ulei de masaj, chiar si crema de fata etc) care, ca idee imi par utile, adica da – folosesc asa ceva. Insa Insa .. Insa … astea primite nu le-am putut folosi aproape niciodata pentru ca erau cu miros de cocos, ciocolata, migdale, vanilie si miere, iar eu nu suport aceste arome foarte dulci si puternice, mi se face fizic rau.
  Apoi m-am gandit, poate si eu cand am oferit acest gen de cadou, insa cu arome pe placul meu (de lavanda, marin, green fresh blablabla) poate am nimerit-o tot ca nuca in perete. Si apoi mi-am dat seama ca nu vorbeam prea des cu prietenele mele despre ce asemenea cosmetice folosim fiecare. Oricum, de cand am avut aceasta ‘revelatie’ evit sa mai ofer asa ceva.

  Cu accesoriile cred ca e mai usor daca te uiti sa vezi ce poarta pers respectiva.

  A, si mai sunt hainele primite cu 2-3 masuri (da, 2-3 masuri, nu o masura) mai mici sau mai mari, dar astea de multe ori cred ca intra la categoria ‘cadouri rautacioase’.

  • Wow, Andreea, ma bucur ca ai avut curaj sa impartasesti din experineta mea. Chiar ma gandeam ca nimeni nu va face public vreun cadou pe care l-a gasit total nefolositor, sau chiar caraghios si nepotrivit ocaziei. Intr-adevar, ca sa faci un cadou util, ar fi bine sa fii un bun ascultator mai intai. Sigur vei auzi fraze de genul: ‘mi s-a terminat crema de fata’, sau ‘nu mai am cafea’ dar si fraze precum ‘sunt alergic la cafea/nuci/mure etc’. Sa faci un cadou e usor…dar nu si simplu 🙂

 2. da, pai, din acest motiv eu imi intreb prietenii apropiati ce vor de ziua lor sau, daca nu imi spun si nu stiu ce sa iau, merg pe optiunea de voucher cadou (la haine, cosmetice). da, vede exact valoarea cadoului, da, uneori poate parea ca nu m-am chinuit foarte tare sa caut ceva, dar mie imi pare mai sigur decat alte cadouri, unde poate le e jena sa imi spuna ‘da-mi bonul sa-l schimb’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s