Home

Am participat de curând la un workshop despre Style at Work, susținut de o doamnă pe numele ei Raluca Dobrovolschi. A fost unul dintre puținele prezentări la care am mers când mă întrebam cât o mai fi până se termină, dar în același timp eram curioasă să văd ce reguli de prezentare și mai ales de vânzare mai poate încălca persoana în cauză.

Mă gândesc că poate a avut motivele ei să nu își adapteze prezentarea deloc la stilul corporatist unde venise să țină discursul. Poate are deja suficienți clienți sau poate chiar traversa o zi mai proastă. Dar unele chestii chiar nu le-am înțeles.

De exemplu, de ce se uita la telefon din două în două minute. Era dat pe silențios, cu toate astea, se tot apleca asupra lui să vadă cine o sună și respingea apelul. Sau de ce, la fiecare întrebare din public, răspundea pe un ton ironic. Și la orice caracteristică a stilului business în vestimentație, avea obiceiul să spună: Asta oricum nu se aplică aici la voi. Sau: Oricum, voi nu aveți nevoie. Care voi? Se adresa celor din public sau întregii comunități feminine angajate la O? A aruncat ea o ocheadă în sală și a decis cum ne îmbrăcăm de obicei sau chiar a studiat toate departamentele ca să știe ce avem noi nevoie și ce nu în materie de vestimentație la birou?

Mai avea și replici de-a dreptul amuzante, cum ar fi: Anul acesta revin la modă pantalonii care ne avantajează prin cusăturile lor pe noi, femeile cu forme mai pline. Și nu știu cum să zic, dar stomacul ei lipit de spate si piciorușele slabe numai la forme nu mă duceau cu gândul. Și nici măcar nu vorbește invidia din mine.

Cu toate astea, la sfârșit a zis că ne așteaptă la cursul ei numit Cum să faci shopping inteligent sau ceva de genul. Păi de ce m-aș interesa câtuși de puțin de acest curs, dacă mi-a repetat de vreo 20 de ori în nici 2 ore că la locul meu de muncă oricum nu e nevoie de stil business, nici măcar business casual?!

În fine, eu încerc să iau din orice prezentare, training sau workshop cel puțin un lucru util. Altfel, ar fi timp pierdut și nu îmi place să privesc așa viața. Am reținut, astfel, detalii despre stilurile business, casual business și smart casual.

Și, până la urmă, poți să te îmbraci cum vrei, doar să îți fie clar formulat obiectivul. Cred că asta a fost singura învățătură cu folos, mai ales că trec prin perioada aia a vieții mele în care chiar cred în obiective. Vrei să impresionezi? Sigur vei purta ceva îndrăzneț, o culoare mai tare sau ceva ce îți pune foarte bine formele în valoare. Vrei să te simți bine toate ziua? Vei purta o rochie și adidași și vei fi super fericită. Vrei să închizi o afacere? Vei purta ceva din codul vestimentar specific stilului de business.

Întâmplarea face că fix în seara asta, am urmărit la teve un reportaj despre designerii români care încearcă să își facă un nume la noi în țară. Designeri care au recunoscut că, în general, angajații din corporații le fac vânzare. Ăștia care nu au nevoie de stil la muncă, deși, întrebată ce ne recomandă, Raluca D. a zis și ea că recomandă designerii români.

În mare, voi lua exemplul acesta de prezentare pe care să îl pun la categoria așa nu. Dar recunosc că voi fi puțin mai atentă la următoarea piesă vestimentară pe care o voi cumpăra. De ce? Păi cum zice Miuccia Prada, “Ținuta este ceea ce prezinți lumii, în special în prezent, când contactul uman este atât de scurt. Moda reprezintă un limbaj instant.”

closet

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s