Recent, mi-am pus din nou papucii de voluntar. Am urmărit ceva timp pe internet activitatea fetelor de la Merci Charity, iar când au postat anunț că au nevoie de voluntari pentru un proiect de after school social, am sărit repede cu prezența.
Practic, o dată pe săptămână, eu și alte 4 voluntare ne întâlnim cu copii de diverse vârste și îi ajutăm la teme. Iar dacă terminăm repede temele, mai citim o poveste, mai modelăm o plastilină, mai învățăm cuvinte în engleză, oricum timpul trece repede de la 3 la 6. Activitatea are loc cu copiii de două ori pe săptămână, eu doar o dată pot ajunge.
Daniela, Om Bun și Responsabil de Comunicare la Merci Charity, este un om care mi-a inspirat încredere din prima clipă. Super organizată, știe care când trebuie să vină la voluntariat, păstrează legătura cu familiile copiilor, cu copiii și nu numai. Nu am vorbit prea multe până acum, timpul nu ne-a permis. Însă eu le urmăresc. Și nu pentru că îmi place să mă joc de-a detectivul, ci pentru că nu încetează să mă surprindă cu cât de multe proiecte au pentru copii.
S-au gândit la un After School social, pentru că mulți părinți abia au bani să își țină copiii în școală, dar să îi și mediteze dacă au probleme de înțelegere a unei materii este exclus. Rata de abandon școlar este mai mult decât îngrijorătoare în România. Sărăcia e una dintre cauze.
Eu am lucrat cu Ioana de două ori și un pic cu Alex. Ioana este clasa a doua. Este foarte amuzant cum numără pe degete, cum abia așteaptă să termine tema la mate și să colorăm cartea cu Cenușăreasa. Alex este la clasa pregătitoare. Într-o zi, îl durea burtica, și nu voia să facă mai nimic. Dar, după multe insistențe și câteva banane, a decis că poate să exerseze un pic caligrafia și, spre sfârșit, chiar o ajuta și pe Ioana la tema de la română. Sunt niște copii scumpi tare și zău că nu văd nici un motiv pentru care nu li se va întrezări un super viitor dacă o țin tot așa. Un after school e scump în București, părinții știu asta. Dar fetele de la Merci Charity s-au gândit că se poate.
Mai mult, voi ați auzit în viața voastră de satul Idiciu? Ei bine, el se află în județul Mureș. Și băile școlii unde învață cam 98 de copii, arată cam așa:
Fetele, Daniela și Alina, și-au pus în minte să le construiască băi decente. Au aplicat și la un concurs de fonduri, le puteți vota chiar aici dacă vreți.
Dar mai e! Vor să aducă internetul la sate; în multe școli de la țară, copiii nu au cum să învețe să lucreze în Word, nu mai zic de Excel. Printr-un parteneriat cu Telekom, copiii din satele Cund și Bahnea din județul Mureș vor primi calculatoare și acces la internet.
Copii cu rezultate bune din clasa a 8-a primesc burse de studiu, care le pot acoperi costuri de transport sau cămin în cazul în care vor să continue studiile și să dea la liceu.
Și vă mai zic de încă 3 proiecte pe care le au și gata.
ZÂNA MERCILUȚĂ – oferă tratament stomatologic gratuit copiilor cu cazuri medicale sau sociale. Proiectul se desfăşoară în Bucureşti şi Constanța.
Prânz Caritabil cu o Personalitate – plătești și iei masa cu o celebritate din România. Printre cele de până acum, se numără Horia Tecău și Andreea Marin.
Merci Charity Boutique – magazin de unde poți cumpăra obiecte unicat, cu insigna Port o Faptă Bună.
Mie îmi place mult de tot de Merci Charity și cred că m-am înscris într-un proiect tare frumos de voluntariat. Va invit cu mare drag să le vizitați site-ul și dacă aveți cunoștințe de cineva care are extra rechizite școlare, extra materiale de construcție, extra bani de dat, contactați-le sau donați. Au și rubrică unde poți dona direct. Despre de ce fac asta și cum văd eu responsabilitatea, vă mai scriu. Oricum mi-am propus să dezvolt tema.