Home

Twitter anunţă că azi este #equalpayday.  O zi în care ni se aduce aminte că femeile au drepturi şi că merită salarii la acelaşi nivel cu bărbaţii. Prima dată când s-a adus în atenţie această zi a fost in 1996, ca formă de atenţionare asupra faptului că bărbaţii câştigă în general mai mult decât femeile.

Eu ştiu că până să am eu drept de vot, multe femei s-au zbătut şi au suferit înaintea mea. Şi oricât mă amuz de câte ori văd vreun film bazat pe cărţile lui Jane Austen, pe atât mă şi încruntă faptul că era o vreme în care femeia nu era văzută decât ca soţie, mamă şi gospodină şi Doamne fereşte să fi avut vreun punct de vedere in conversaţii, că cine ştie ce paria a societăţii putea deveni. Şi clar, în ziua de azi, aş fi foarte revoltată să fiu martoră la un act de sexism, în care un bărbat ar primi un salariu mai mare doar pentru că este bărbat, pentru acelaşi post pe care îl ocupă o colegă-femeie. Şi dacă ştii un astfel de caz, nu-l ţine în tine, fă-l public, spune cuiva, că ştii de mai demult că dreptate se face, nu se dă.

Mi-aduc aminte şi eu ce bine m-am simţit când mi-am dat seama că pot fi independentă financiar. Să ajung să văd Barcelona de sus, de pe Tibidabo, să plătesc chiria la timp şi să îmi mai rămână şi bani de o fustiţă şi de un cocktail în oraş, nu credeam să fiu în stare vreodată. Şi totuşi am reuşit. Şi tare m-am bucurat. Dar, din nou, am ştiut mereu care îmi este valoarea, şi nu m-am dat înapoi de la a o expune şi de a cere salariul potrivit la momentul potrivit.

Revenind la ziua asta, de salarii egale, nu aş vrea să nu se ia în calcul totuşi câteva date care sunt la îndemâna oricui. Cum ar fi că, în general, bărbaţii sunt cei care aleg cele mai bine plătite specializări, cum ar fi în inginerie petrochimică, domeniul farma, matematică sau programare, inginerie aerospaţială sau chimică. Şi câte dintre voi, fetelor, lucraţi în psihologie, educaţie sau resurse umane, care sunt cu mult mai prost plătite decât meseriile de dinainte? Evident, nu sugerez că trebuie să ne apucăm cu toţii acum de meserii super bine plătite. Cred că banii sunt importanţi, dar nu sunt totul. Şi cred că orice alegi să faci, mai important e să faci cu pasiune, altfel cam degeaba faci.

 

voting

Sursa foto: aici

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s