Home

Am ajuns la Amsterdam cu așteptări relativ modeste. Mă gândeam că o să văd bărcuțe pe canale, eram curioasă să văd fetițele din Cartierul Roșu și celebrele cafenele Bulldog. Eventual și niște brânză maturată bună mă așteptam să găsesc. Mare mi-a fost supriza să descopăr un oraș plin de farmec și de viață. Este clar pe locul doi în topul meu, după Barcelona.

Am stat pentru prima dată la un hostel, la Stayokay. Camera foarte curată, micul dejun inclus și foarte bun și divers, atmosfera foarte relaxată. Am cheltuit pe mâncare cel mai mult, dar nici nu am căutat ofertele cele mai bune. În general, plăteam cam 15 euro la o masă, un fel principal și o bere. Îți recomand să iei în prima sau a doua zi turul gratuit al orașului, prin Sandeman. Oamenii care lucrează în această organizație sunt extrem de bine informați, au abilități de prezentare și vorbit în public fantastice și un umor și o carismă debordante. Lăsați totuși cel puțin 5 euro la sfârșit, ei lucrează exclusiv pe bază de bacșiș.

În fine, nu voi povesti în detaliu cum au decurs cele 3 zile frumoase de vacanță în Amsterdam. Dar iată trei lucruri care m-au uimit și amuzat în același timp, și despre care cred că merită să știi:

crligMulte clădiri par într-o rână așa, ușor aduse în față, inguste și mai au si un cârlig în vârf, de te miri ce e cu el. Ei bine, există și un motiv pentru asta. Pentru că sunt destul de înguste casele, și casa scărilor este îngustă, evident. Iar pentru că orașul se inunda des, mobila scumpă se ținea la etajul cel mai de sus. Iar în caz de mutare sau altceva, se folosea cârligul din imagine. Astfel, casa trebuia să fie și ea puțin înclinată, pentru a nu se izbi mobila de geamuri și pereți. Isteț, nu?

 

 

Sunt mulți biciliști în Amsterdam. Acești cyclopaths, cum până și localnicii se autonumesc, sunt destul de periculoși, așa că dacă te fură peisajul, ai grijă să te fure pe asfaltul pietonal, altfel riști să fii luat pe sus de vreo biclă. Și tocmai pentru că sunt așa de multe, în fiecare an se pescuiesc peste 10 000 de biciclete din canalele râului Amstel. Multe sunt reciclate și vândute mai departe. Le place să creadă că ei au inventat termenul de recycle…

bikes

Oamenii Amsterdamului au fost tot timpul toleranți și discreți. De altfel, e vorba lor preferată că dacă ești good for business, adică știi cum să faci bani, ești tolerant, adică nu faci rău nimănui, și ești discret, ești mai mult decât binevenit. Catolicii și protestanții au locuit împreună ani buni fără ceartă, fără război. Rezultă din toleranță. Cea mai veche biserică din Amsterdam e la doi pași de Cartierul Roșu. De ce? Preoții îi primeau pe marinari la spovedanie ca să le fie iertate păcatele, ba mai mult, la un moment dat vindeau iertarea în avans. Dădeai bani și îți răscumpărai păcatul înainte să îl comiți. Rezultă din good for business. Nu poți să te lupți cu prostituția și consumul de iarbă? Fă-le cât de cât legale, percepe taxe și toată lumea e fericită. Astfel, poate oricine avea o noapte pe care să nu și-o amintească, dar pe care să nu o uite niciodată. Cu discreție.

amsterdam

Tu pe unde te mai plimbi zilele astea?

 

 

Advertisement

2 thoughts on “Amsterdam

  1. noi plecam in Salzburg de sambata aceasta pana luni, 3 zile deci, si din pacate se anunta o vreme foarte friguroasa (12-15 grd) si numai ploaie, in toate cele 3 zile.
    Sper totusi sa nu lasam acest aspect sa ne strice cheful caci imi doresc de mult timp sa vad Salzburg-ul. Poate un sacher torte si o cafea austriaca ne vor inveseli, daca vremea nu tine cu noi 🙂

    • Andreea, distractie placuta! That’s the spirit. Si ca sa te linistesc, eu m-am distrat de minune acum 2 ani la Paris de 1 mai, cand ne-a plouat pana la şosete. Conteaza mai mult starea ta si compania 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s