Home

Azi e singura zi din an în care îmi plac știrile Pro TV de dimineață. Și pentru că sunt ciudată și mă trezesc la ora șapte, chiar dacă am liber, am deja 2 ore de super știri la activ. Este ziua aia din an în care suntem mândri tare că suntem români. Și deși ăsta ar trebui să ne fie crezul cel de toate zilele, se mai întâmplă crime și accidente care ne împiedică să vedem tot ce e frumos la noi, la români și la țara noastră, România.

Eu sunt Alexandra, sunt româncă și reprezint generația care a sărbătorit dintotdeauna Ziua Națională a României pe 1 decembrie. Și pentru că am fost inspirată de știrile de azi, am decis să scriu aceste rânduri pentru eternitate, despre mine, despre oamenii de care sunt mândră și despre locurile frumoase din țara noastră care mi-au marcat existența de până acum.

Se vorbea de dimineață la știri de o doamnă din Neamț care produce felurite bucate românești pe care le trimite peste tot în lume: de la dulcețuri de căpșune, la sarmale, pâine coaptă, tot ce îți poftește inimioara, ea prepară și trimite. Ei, mai cunosc eu o doamnă la Călărași. În 11 ani, cred că a trimis sute de kilograme de sarmale, plăcinte, musaca, șnițele, fripturi, ciorbe, torturi, murături, dar ce n-a trimis în 11 ani. Cred că cine știe cunoaște. O cheamă Niculina, și este mama mea. Nu apare la știri, căci doar nu o să spună la știri ce înseamnă să trimiți doi copii la București, să studieze, să crească mari, și să te asiguri că au tot ce le trebuie la distanță. Da, normal că aș fi putut să încep să îmi gătesc singură mai din timp. Dar asta ar fi însemnat poate să renunț la cursul de Public Speaking, sau să nu mai pot ține orele de suedeză, sau să nu mai pot citi cărți când ajung acasă. Dar faptul că nu trebuie să mă gândesc neapărat 7 zile pe săptămână la a împlini o nevoie de bază, mă relaxează și mă ajută să mă concentrez pe proiectele mele. Mulțumesc, mami, că mă ajuți cu mâncarea! Și mulțumesc, mamelor, din toată țara asta, care vă susțineți copiii cu borcane de ciorbiță și caserole cu mâncare! Și ce dacă nu vă dau exemplu la televizor, noi știm și vă iubim!

Și a mai fost un exemplu, un actor român care a reușit la Hollywood. A avut roluri nenumărate, printre care și apariții în seriile Marvel cu supereroi. Și evident că  nu m-am putut abține să nu mă gândesc la super supereroul vieții mele, Stan Chițu. Nu a purtat pelerină, dar a îmbrăcat costumul de Moș Crăciun când eram mică și a inventat fel de fel de povești cu fata Împăratului Roșu, care de multe ori devenea fata Împăratului Verde, pentru că le cam încurca. El mi-a deschis setea de cunoaștere, cumpărând fel de fel de atlase și explicându-mi cu răbdare tot ce știa el legat de fenomene și clădiri și tot ce mă mai trezeam eu să întreb. Da, pot spune fără nici o ezitare că tata putea fi lejer erou de Hollywood, dar lui i-a plăcut prea tare la Călărași.

Ei sunt românii care m-au făcut românca mândră de azi. Datorită lor, încă mi se face pielea de găină când ascult imnul național. Și datorită lor, am rămas în țară, cel puțin deocamdată, pentru că încă simt că se poate și la noi. Și că visele nu devin neapărat realitate în Vest sau în alte țări mai civlizate. Visele se îndeplinesc oriunde muncești pentru ele.

La Mulți Ani, România!

 

la-multi-ani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s