Home

Este foarte amuzant cum ne însușim anumite terminologii și cum ne ghidăm uneori viața după filmele americane, fără să știm de  fapt de unde o fi pornit o anumită expresie. De exemplu, ca o proaspăt căsătorită ce sunt, multă lume mă întreabă cum a fost luna de miere.

Ce poate nu știu însă mulți este că expresia de lună de miere nu a reprezentat dintotdeauana perioada cea mai romantică pentru un cuplu. Astfel, am aflat că una dintre originile expresiei este cuvântul scandinav hjunottsmanathr, care de fapt înseamnă în ascuns. Asta pentru că tinerii, în vremurile de demult, când puneau ochii pe o fată frumoasă din sat, o răpeau și o țineau ascunsă până o lăsau însărcinată sau până ceda fata și se îndrăgostea. Se pare că dura cam o lună tot procesul. Iar miere se presupune că foloseau pentru a crea o poțiune cu care să le amețească pe fete. De unde până unde luna de miere a ajuns la noi visul oricărei mirese?

Păi abia prin era Victoriană, în Anglia, s-a pornit obiceiul ca tinerii însurăței să plece undeva în vacanță, imediat după ceremonie. Era un prilej pentru ei de a se cunoaște în liniște, mai ales că mariajul era de cele mai multe ori deja aranjat, poate chiar de la vârste foarte fragede.

 

Azi, toate cuplurile visează să se relaxeze după stresul organizării nunții. Și aici sunt total de acord cu toate cuplurile. Să știi că nu mai trebuie să urmărești orice cheltuială, să scapi de grija excel-ului cu ce ai plătit și ce mai ai de achitat, să evadezi undeva doar cu el, e ceva ce merită din plin să abia aștepți.

Nu am plecat noi chiar imediat după petrecere. Din contră. Am revenit la birou destul de repede după nuntă, deci rutina a fost cam aceeași o perioadă: birou, întâlniri cu prietenii pe ici pe colo, diverse evenimente ce mai aveau loc prin București și zile foarte foarte călduroase (asta când nu ploua suficient cât să inunde strada pe care locuim). Dar a venit și vremea pentru o scurtă vacanță de o săptămână în Lisabona. Frumos oraș! Atât de deluros încât nu m-am obișnuit cu străzile în pantă nici după 7 zile și am revenit acasă cu o sănătoasă febră musculară. Când credeai că ai ajuns pe o stradă dreaptă, hop apărea încă o stradă pe care trebuia să o urci ca să ajungi într-un alt loc magic din acest oraș superb.

Am fost destul de leneși față de cum ne comportăm noi în vacanțe, și anume să mergem kilometri întregi pe zi, încerând să vedem și să simțim cât mai mult din orașul pe care îl vizitam. Mi-am luat costum nou de baie și nici nu am ajuns la plajă. Dar am ajuns în multe zone frumoase din Lisabona și ne-am bucurat ca niște copii mici la Zoo și la Oceanarium. Știu că părerile sunt împărțite în ceea ce privește păstrarea animalelor sălbatice în captivitate, însă pentru mine e deocamdată singura șansă să observ cât de diverse și frumoase sunt toate creaturile pământului. Este incredibil cât de colorați și superbi pot fi peștișorii la sute de metri adâncime sub ocean. Este de-a dreptul fascinant să observi o vidră cum se spală pe mâini și pe fața după ce a savurat niște creveți.

Pe lângă asta, culorile Lisabonei sunt pur și simplu fascinante. Clădirile, deși multe dintre ele sunt vechi și aduc a case vechi de pe Calea Moșilor, Lipscani și Hristo Botev, au un farmec aparte, zidurile fiind acoperite de diverse plăci de faianță, alcătuind modele vesele si deosebite.

Și, evident, mâncarea portugheză a avut și ea farmecul ei. Feluri simple, dar extrem de gustoase de pește, dar și de vită au făcut deliciul zilelor petrecute la Lisabona.

La final de povestire, mărturisesc că, de bună voie și nesilită de nimeni, am petrecut o lună de miere absolut superbă. Da, eram deja într-o relație de mai bine de 3 ani și da, locuiam împreună de mai bine de doi ani. Cu toate astea, luna noastră de miere a fost mai magică decât orice lună petrecută până acum. Timpul a căpătat altă dimensiune și nici că mi-am dat seama cât de mult a trecut fără să scriu, până nu mi-a dat de veste o cititoare că așteaptă noi articole.

Fiecare eveniment din viața noastră presupune schimbare. La noi în casă, totul e mai…dulce. Mai senin. Mai primitor și mai romantic. Și văd că intrăm în luna a doua de căsnicie și tot…miere este 🙂

 

Advertisement

One thought on “Luna de miere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s