Home

De când sunt soție de scoțian, mă văd nevoită să investighez anumite tradiții românești. Se aproprie cu pași foarte repezi prima aniversare a juniorului nostru. Prin urmare, avem și partea de tăiatul moțului.

Întrebările soțului au început odată cu glumele făcute de nașul nostru, care spunea că e posibil sa lase ceva goluri în părul lui Ionas. Dar de ce trebuie să tunda nasii primele șuvițe? Dar de ce trebuie tuns acum la 1 an? Și ce mă rog mai spune tradiția asta a voastră?

Ce sa fac, m-am pus pe investigat. La o prima strigare, nici un prieten nu a știut să explice care e treaba cu moțul. Pe mama nici nu am mai intrebat-o, că și așa zice că m-am transformat într-o păgână de când sunt doamna Scoțiană. Așa că am apelat la înțeleptul satului, Google, să aflu și eu una alta.

Și ce să vezi? Tăiatul moțului se pare că este chiar un obicei păgân, nu are absolut nimic a face cu religia ortodoxă și nimeni nu știe exact cine l-a pornit și de ce. Unii spun că se înlătură fricile odată cu prima șuviță tăiată. Pai să îmi fie cu iertare, dar băiatul nostru nu pare oricum să aibă vreo temere, se duce și în camerele cu becul stins din casă, se aruncă pe podea zici că face plonjări de performanță și, mai nou, merge tot mai încrezător pe propriile picioare.

Alții spun că e doar un motiv inventat de români să mai dea o petrecere. Aici, soțul a super bufnit in ras și a zis că e foarte posibil să fie asta cauza. Atâtea petreceri de aniversari, onomastici, ziua femeii, ziua bărbatului, cununii civile, botezuri, petreceri de logodna nu a mai văzut nicăieri in lume ca la noi.

Să nu mai zic cat ne-am amuzat și de ce se face după cu șuvița de par tăiată. Poți să o păstrezi, dar asta e varianta plictisitoare. Mai bine o îngropi la rădăcina unui pom fructifer sau într-un lan de grau, așa te asiguri că are copilul părul bogat. Deci, voi ăștia cu parul rar, nu mai dați vina pe părinți, bunici, că nu au avut gena bună, certati-i că nu au îngropat șuvița de la moț unde trebuia.

Pe soț l-am lămurit eu cumva. Dar stai că vin și socrii la aniversarea lui. Atunci sa vedem cum explicăm părul tuns, turta și tava cu obiecte care dictează soarta copilului. Mă întreb dacă în alte țări sunt tradiții așa trăsnite și care or fi ele. Până una alta, mai dam niște ture de sufragerie. Over and out 🙂

Advertisement

One thought on “Să moț sau să nu moț

  1. Motul tine locul unui ritual pagan cu ceva implicații falice…adică e un fel de rit de initiere…motul se taie doar la băieți, si numai la fetițe se rupe turta – care e simbolul omolog (parti reproducatoare feminine). Doar tava e universală si de tradiție recentă;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s