Home

Perioada: de joi până duminică

Locația: Viena, Austria, apartament cu două camere.

Protagoniști: subsemnata, soțul, copilul ajuns la 1 an și aproape 5 luni, mama și tatăl subsemnatei.

Starea meteo: căldură mare, mon cher!

Am ajuns joi după masă în Viena, și în ciuda întârzierii de aproximativ o oră și jumătate, experiența cu Austrian Airlines mi s-a părut una plăcută, așa că nu ne-am supărat pe ei pentru că a trebuit să modificăm puțin rezervarea pentru cină. De cum am sosit la aeroport, am cumpărat Viena City Card pentru toată lumea și tare mă bucur că am procedat așa. Nu am mai avut nevoie sa cumpărăm bilete pentru mijloacele de transport în comun toate cele trei zile și am avut parte și de reducere la Schonbrunn, ceea ce a fost un bonus. Fiind cu bebe Ionas după noi, am decis sa nu exageram cu mersul pe jos, să luăm metroul sau tramvaiul cat putem intre obiectivele turistice. Cât ne-a ieșit asta… păi să vedem.

Joi seara ne-am plimbat mai mult pe lângă cazare, oricum o zona destul de frumoasa și am mâncat la Beaver Brewing Company. Ce sa vezi, soțul a și reperat aceasta berărie pe hartă după ce am găsit apartamentul, dar recunosc că pe lângă berea lor craft destul de buna, mâncarea a fost de-li-cioa-să. Multa carne, porc in principiu, dar gustoasa rău, dar gătită așa fără grabă și extrem de gustoasa. Cu burțile pline, am mai făcut ceva cumpărături apoi pentru micul dejun de la un supermarket din apropriere și ne-am retras in glorie la apartament.

Când mergi in vacanțe cu prietenii sau in cuplu, te interesezi înainte ce baruri sa bifezi, ce super cafenele să încerci, poate chiar și cluburi sau spectacole. Când ești cu bebeto la purtător, e important să te obișnuiești cu gândul că zilele tale se vor încheia în jur de 9 seara cel mai târziu. Apoi, te uiți de șapte ori când mergi să mănânci undeva. Au scaun de bebe? Oare îl pot schimba in caz de urgenta? La meniu nici nu m-am mai deranjat, mă conformasem deja cu gândul că vor fi câteva zile când că manca mai mult mâncare din borcane, fructe, covrigei și iaurturi.

Ziua de vineri am decis sa o dedicam proprietății Schonbrunn. Astfel că am petrecut acolo de pe la 9:30 până pe la 15:30. Am avut parte de o vreme superba, eu tot mă minunez că m-am întors bronzata de la Viena și că nu am folosit gecuta de ploaie pe care am căutat-o cu atâta îndârjire înainte să plecam. Ionas a colaborat micuțul cum a putut el mai bine. A adormit fix cat am vizitat palatul la interior, ceea ce a fost super, sigur s-ar fi plictisit și ar fi țipat pe acolo, unde de altfel era destul de liniste.

Jos pălăria pentru organizarea austriacă. Față de Vatican, de exemplu, unde am stat la coadă cred că aproape două ore ca să intrăm, aici ni s-a specificat clar ora la care trebuia să intrăm in palat, pentru a fi evitată aglomerația. Audio-ghid inclus in prețul biletului de intrare.

Evident, atracția principală a zilei a fost grădina zoologică. Absolut superb amenajată, cu specii de animale pe care nu le mai văzusem în alte locuri, ne-a acaparat total și am tot bătut aleile ei până am simțit că dacă mai facem un pas, o sa ne prăbușim acolo. Total kilometri parcurși vineri, “decât” vreo 17. Seara, am avut o tentativa să vizitam și Stephansplatz, dar Ionas era destul de obosit și irascibil, așa că am făcut repede cale întoarsă spre cazare.

Sâmbătă, unele persoane au vrut să facă și shopping. Așa că am dat o tura pe Mariahilferstrase și am verificat anumite magazine, de unde, întâmplător, nu am plecat cu mâna goală. Pentru un prânz târziu, am mers să mâncăm celebrul șnițel vienez de la Figlmüller. Și chiar celebru a fost! Am plecat impresionați de acolo și cu burțile pline, dar am decis sa vizitam și un festival de bere din apropiere, pe care tot soțul mare pasionat de bere artizanala l-a gasit pe harta evenimentelor.

Cred că am fi stat mult mai mult acolo, dar efectiv era un soare mai ceva ca în iulie la Barcelona, și îmi era teama pentru Ionas, dar și pentru noi, să nu facem vreo insolație. Încă o dată, organizarea austriacă mi s-a părut extraordinară. Erau prezente foarte multe branduri de bere, atât comerciale cat și artizanale. Spre deosebire de festivalurile de bere din București, aici fiecare firma de bere oferea pahare de sticlă branduite consumatorilor. Plăteai o garanție de 2 euro pe pahar și era alegerea ta daca înapoiai paharul sau nu. Noi unul l-am returnat, unul l-am luat amintire. Astfel, zero gunoi cu pahare de plastic. La fel, pentru farfuria cu mancare, plăteai o garanție de 1 euro, și nu stătea nimeni după tine sa strângă, deoarece erau motivat sa îți duci singur farfuria înapoi. De unde știu de garanția pe farfurie? Păi sa zicem că oricât de plini am fi fost, tot nu am rezistat tentației de a mânca și un wurst la fața locului 🙂

Duminică dimineață tot nu am stat cuminți și am decis sa vedem și casele Hundertwasser, după care am luat un brunch delicios in Stephansplatz, apoi am părăsit cazarea și pornit spre aeroport. Numai bine, am ajuns exact la timp sa mai prind loc la votare 😁

In concluzie, ne-a plăcut foarte mult la Viena și cred că aș mai reveni acolo sa vizitez ce am ratat de data aceasta. O prietena îmi spunea că îi place orasul, însă i se pare prea copleșitor. Într-adevăr, toate clădirile grandioase, somptuoase și frumoase, îți puteau da senzația de prea mult la un moment dat.

Dar, pentru mine a fost exact gura de aer curat de care aveam nevoie. După atâta colindat străzile prăfuite din cartier, aveam nevoie de ceva normalitate și civilizație. Astfel că ma declar foarte fericita in urma acestui city break si spun doar “pe curând, Viena!” 🇦🇹

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s