Home

Care crezi că este cel mai des folosit cuvânt de către corporatiști din martie încoace?

Zoooooooommmmm! Da, Zoom! A devenit prietenul nostru cel mai bun în ședințe, traininguri, prezentări, și mai nou interviuri! Și pentru că suntem în căutare de noi colegi în echipa noastră, m-am gândit că nu ar strica un articol despre cum să te pregătești mai bine pentru un interviu online, fie el pe Zoom, Skype, FaceTime or whatever! 🙂 Cred că ai ghicit deja că ideea mi-a venit în urma experienței de până acum, dar chiar și la antrenamentele din Speakings țineam cont de unele aspecte care merg foarte bine aplicate într-un interviu.

Eu consider așa, că atunci când vrei un job undeva, vrei ca la interviu să apară cea mai bună variantă a ta. Nu spune nimeni să te umpli de pene ca un păun, dar să arăți că ești cea mai bună variantă pe care un angajator ar putea-o alege. Așadar și prin urmare, pe lângă a te pregăti pentru întrebările clasice dintr-un interviu, nu strică să acorzi atenție și altor detalii cum ar fi:

  • Pregătește în avans locul de unde vei vorbi în interviu. De preferat un loc liniștit, luminos, fără prea mult background noise or motion, astfel încât cine îți ia interviu să se concentreze numai asupra ta. Fă o probă de imagine și sunet înainte, nu e de apreciat când persoana intervievată ajustează constant monitorul sau își schimbă locul prin casă pentru semnal mai bun. De asemenea, asigură-te că se vede toată fața bine, nu doar de la nas în sus și nu doar profilul.
  • Mulți cred că uită că se văd în cameră, își imagineaza că e mai degrabă un apel telefonic. Așa că atenție la datul ochilor peste cap, la uitat pe pereți sau alte non-verbale care nu vă avantajează.
  • Dacă nu folosești Zoom în mod normal, asigură-te dinainte că știi să îl folosești, să dai Unmute, Share Video și că ai un nume profi de cont, nu Unicorn2020 🙂
  • Știu că poate suna ciudat, dar este important ca atunci când vorbești, să te uiti mai mult în cameră și mai puțin la persoanele cu care interactionezi, pentru că altfel, tinzi să apari cu ochii închiși în fața celorlalți sau să pară că citești vreun răspuns pregătit dinainte. Este poate cea mai provocatoare parte a unui interviu online. E greu să nu ai contact vizual cu angajatorul, să îi observi cât de cât reacțiile la ce spui, dar e foarte important să te vezi cât mai bine în imaginea online.
  • Fii pregătit pentru neprevăzut. Sigur ai văzut cel puțin un filmuleț amuzant pe internet în care persoana se ridică brusc de la calculator și în partea de jos este îmbrăcată foarte sumar. Măcar la interviu ai grijă să nu fii luat neplăcut prin surprindere 😀
  • Un interviu online este tot un interviu. Presupunând că îți dorești job-ul respectiv, fă-ți temele. Investighează compania, descrierea job-ului, gândește-te ce din experiența ta poate fi de folos acolo, ce te motivează la acel job, ce crezi că ai putea accepta și peste ce nu ai putea trece.

Știi, nimeni nu bagă de seamă astfel de detalii când lucrurile merg bine. Ca la nunta :)) Dacă e muzică bună, mâncarea vine caldă, treaba bună, lumea se distrează. Dacă orchestra o lălăie pe o horă 40 de minute, invitații încep să strâmbe din nas. Și cu ocazia asta observă și că te-ai zgârcit la candy bar sau la aranjamente :)) Cam așa și la interviu. Poți să ai experiența cea mai relevantă pentru un job, dacă nu îți pregătești un pic înainte locul, discursul, ținuta, cele mai mici detalii te pot elimina din procesul de seleție.

Sper că ți-am fost de ajutor. Îți doresc Succes și spor! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s