Home

Mă credeau o biată vrabie abandonată; în realitate eram o tigroaică.

Declară Coco Chanel într-un interviu.

E ceva ce de multă vreme am observat, un timp am crezut că mi se pare doar mie, dar iată că multe guri vorbesc despre acest lucru. Deși trăim în 2020, mileniul III, pare că încă suntem la mii de ani distanță de a acorda cu adevărat egalitate de șanse între bărbați și femei. Nu mă înțelege greșit, nu sunt o feministă convinsă, îmi place la nebunie să fiu răsfățată și nu aș schimba un bec în casă decât dacă ar depinde binele întregii națiuni de asta.

DAR! Cred că ești de acord cu mine când spun că orice om din lumea asta, bogat, sărac, deștept, femeie, bărbat, are această dorință interioară de a fi plăcut. Oricât ne-am bate cu pumnul în piept că nu ne pasă ce crede lumea despre noi, vrem să fim pe plac. Pe placul partenerului, pe placul copiilor, pe placul cuiva. Nu poți să treci prin viață fără să îți dorești ca cineva să îți fi aruncat măcar o dată privirea aceea, că ești cel puțin plăcut!

Iar mie nu de puține ori mi s-a spus că nu sunt sunt o persoană ușor de plăcut..din prima 🙂 Sunt o fire directă, pun întrebări multe, fie că sunt de clarificare, de informare, de orice fel, nu îmi place să port discuții lungi doar de dragul de a sta de vorbă, vreau să învăț repede și bine să fac un lucru la muncă, sunt critică față de mine și câteodată cu alții, cert e că sunt motivată de rezultate și nu dau înapoi când îmi setez un obiectiv. De aici, am înțeles că pot să par de fapt…cam nesuferită 🙂

Urmărind totuși acest Ted Talk (este în limba engleză), m-am mai liniștit. Se pare că e universal valabil ca femeile cu trăsăturile mai sus menționate, să fie din start mai puțin plăcute. Dă-i calitățile acestea unui bărbat și este asertiv, motivat, de succes.

Nu-mi plâng de milă, dintotdeauna am considerat că cine rămâne pe lânga mine în ciuda calităților mele, merită toată dragostea și admirația mea. Pentru mine, felul meu de a fi a fost procesul de selecție naturală a prietenilor adevărați. Am conștientizat în timp că e imposibil să fii pe placul tuturor și nici nu este sănătos pentru mine. Mai bine accept, chiar dacă este dureros, decât să încerc o viață întreagă să intru în grațiile cuiva.

Doar că e puțin frustrant să fii femeie uneori. Mai ales dacă vrei să ai o afacere a ta, dacă vrei să avansezi în carieră, sau daca Doamne ferește! te atrage un domeniu în care 90% din oamenii de pe acolo sunt bărbați. Unele femei au bătătorit terenul în fața noastră, e datoria noastră să mai așezăm câte o dală pe ici pe colo, doar doar s-o naște și generația în care femeile și bărbații vor avea șanse egale, de preferat până se topesc de tot ghețarii din Groenlanda.

Coco Chanel a trebuit mulți ani să pozeze în femeie neajutorată ca să poată să construiască ușor ușor afacerea ei. Și-a dat seama din timp că e singura ei cale către succes. În multe feluri, chiar era neajutorată, însă dacă nu știa să își joace cartea, geniul ei artistic nu ar fi ieșit niciodată la lumină.

Închei tot cu un citat, azi ma simt cultă 🙂 Pascal Bruckner spune: A fi femeie nu este suficient pentru a epuiza definiția unei persoane.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s