Home

Umblă pe internet un meme haios care zicea “Mă întreb ce o fi în sufletul oamenilor care beau cafeaua neagră, fără zahăr?!”

Așa am început și eu în tinerețea mea. Îmi făceam o cafea, puneam praf din acela de frișcă în ea, niște zahăr și 2-3 cutii de lapte condensat. Apoi, am descoperit cafeaua la ibric, care mergea numai bine cu un cub de zahar in ea. A mai trecut puțin și am descoperit cafeaua premium din comerț, mai bunicică, mai că mă îndemna să o beau fără zahăr deloc. Totuși, era destul de amară, de unde pot înțelege dilema de mai sus.

Am consumat multă vreme caramel latte, sau mocha latte, sau alte arome. Era cafeaua ideală pentru o pauză de după amiază, căci dăda dublu kick de energie, și de la cafea și de la zahăr. Dar dădea dublu kick și la siluetă…

În ziua când am trecut la espressor, am renunțat brusc la zahăr în cafea. Dar, mai tot timpul, cafeaua trebuia să vină cu ceva dulce lângă, cel puțin o bomboană. Deci tot pe acolo mă situam.

Și a venit o zi în viața mea când am pășit în prima cafenea cu cafea de specialitate. Arhivele mele personale indică gloriosul an 2017 când am postat prima poză cu cafea de la Origo.

De atunci, ieșirile noastre la brunch în oraș au devenit o continuă descoperire a noi locuri cu cafea de specialitate. Orice pregătire pentru un city break în țară sau în străinătate includea și specialty coffee places research. Când a fost publicată acum vreo 2 ani o hartă a Bucureștiului cu cafenelea de specialitate, am bifat cu mândrie peste 70%. Cele pe care nu le încercasem erau prea departe de zonele noastre de plimbare.

M-a uimit mesajul citit prima dată la Meron, unde clientii erau încurajați să încerce cafeaua fără zahăr mai întâi, și dacă simt nevoia cu adevărat să adauge zahăr, desigur că sunt liberi să facă asta 🙂

Și adevărul ăsta e, când iei o gură de cafea și ești copleșit de arome de ciocolată, note de fructe roșii sau portocală, jur că nu mai simți nevoia de altceva în cafea. Atâta că am format obiceiul să consum Flat White când ieșim în oraș, altfel acasă nu pun niciodată lapte în cafea. Câteodată mai luăm prăjituri lânga cafea, dar asta mai mult de dragul lui Ionas, care este în extaz când avem așa o ieșire în oraș, dar și pentru a prelungi un pic momentul, altfel am fi in and out în câteva minute.

Acum că am vorbit cu nemiluita despre cât de mult îmi place mie cafeaua neagră și cât de bună e cafeaua de specialitate, atât vă mai spun. Că m-am obișnuit cu bun și nu mai pot bea deloc deloc cafea din comerț. Mi se pare atât de mare diferența de gust, încât nu o mai accept 🙂 Așa că ne-am orientat să aducem cafeaua de specialitate și la noi acasă. Și dacă ești și tu pasioant de subiect, iată câteva locuri de unde poți comanda online, sau merge și fizic să cumperi cafea.

E un loc mic pe lângă Piața Obor, de unde mai cumpăram cu ani în urmă o cafea foarte buna, când îmi aveam reședința pe la Foișorul de Foc. Se numește  Cafethescu , cafeaua pregătită acolo chiar de către proprietar este excelentă și se fac și livrări la domiciliu. Mie îmi place mult GUATEMALA HUEHUETENANGO – MAYA.

Din fericire pentru noi, s-a deschis un nou local în cartier, la doi pași de unde stăm, Hood, unde se găsește o cafea foarte bună, cu specialități diferite aproape în fiecare săptămână, proaspăt prăjită și super aromată. Ce să mai zic, termin de scris aici și merg să îmi iau o cafea, că deja îmi plouă în gură :)) Așa că recomand, dacă stai în Popești Leordeni, sau poți comanda online de aici. De exemplu, am avut o India Moonsoned Malabar cu note de cacao și tutun, o nebunie, îmi venea să îmi fac cafea de 3 ori pe zi.

Și mai vreau să povestesc și despre Pressco și mă opresc, promit! Am primit o pungă de cafea de Crăciun de la finii noștri și ni s-a părut că duce cafeaua de specialitate la un alt nivel. Deși iată că sunt 4 ani de când am intrat în lumea cafelei bune (așa îi zic eu), nu am devenit vreo specialistă, nu recunosc note în cafea și nu mă pricep să spun care e robusta sau arabica. Eu sunt doar o consumatoare de cafea, care se bucură la fiecare înghițitură de aceasă creație minunată a naturii, procesată de om 😀 Așa, spuneam, când am făcut prima ceașcă de cafea de la Pressco, mi s-a părut că nu am băut ceva mai bun vreodată. Extrem de cremoasă și aromată pentru o ceașcă de cafea, preparată la un espressor acasă. Acum, doar ce am desfăcut această pungă de Etiopia. Yumm!

Vă las, am treabă, trebuie să îmi fac o cafea 🙂

Spor să aveți!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s