Mi-am făcut cadou de mărțisor acest eveniment online denumit Furia, frica și alte emoții. Dezvoltarea socio-emoțională între 0-7 ani, organizat de către La Primul Bebe. Cred că a fost o alegere foarte inspirată, în continuare simt că am atâtea de învățat în calitate de mamă, și mai ales în calitate de mamă de Ionas.
Am notat atât de multe idei de zici că eram înapoi la facultate unde parcă simțeam nevoia acută de a nota și respirațiile profesilor, că dacă din ele ne pica la examen ceva. Doar că examenul ăsta de părințeală parcă îl dau în fiecare zi, și de multe ori simt că îl pic cu brio.
Dar, am răsuflat și ușurată. Ionas are acum 3 ani și 3 luni, iar când psihoterapeutul Diana Stănculeanu a ajuns la această vârstă, puteam să jur că l-a ținut sub observație pe Ionas vreo 2 luni și că dă numai citate din cuvintele lui de zi cu zi și exemple din reacțiile lui. Dar ce să vezi, ca el mai sunt milioane de copii, iar stadiul de dezvoltare al creierului este cam la fel pentru mai toți copiii sănătoși de 3 anișori. Pfiu! Îmi zic! Deși programului i se face multă reclamă aducând în față ideea că vei conștientiza tot ce ai făcut greșit până acum, eu l-aș marketa puțin diferit. Acest program te face să răsufli ușurată. Așa e normal să fie copilul la vârsta asta! Faptul că el se simte ok să își exprime furia validează că ai făcut ceva bine până acum. Poftim? Mai zi o dată!
Da, chiar așa e. Un copil de 3-4 ani care face o criză de nervi e un copil care își permite comfortul emoțional de a face o criză de nervi. Pentru că la 3 ani, multe lucruri par nedrepte în universul copilului. Multe se întâmplă în ciuda voinței lui și mai apar și chestiile astea numite reguli care lui i se par o totală aberație. Și aceasta cred că este lecția cea mai importantă extrasă din acest eveniment, pentru mine.
Am avut chiar recent parte de o serie de episoade violente din partea lui și nu de puține ori m-am gândit că facem noi ceva greșit și creștem un copil răzgâiat. Voința lui sau nu e bine! De unde crize. Multe.
Iată că nu e chiar așa. La 3 ani, copilul dezvolta iubirea de sine. De unde multe de eu pot, eu singur, eu primul, al meu. Și de multe ori eu îi încalec această iubire de sine, căci mă grăbesc să ajungem undeva și vreau să punem odată pantalonii și bluza, tot eu mă supăr că nu vrea să își impartă jucăriile cu alt copil și câte altele. Așa că lucrez să acord timp și să fiu mândră de fiecare realizare a lui eu pot , eu singur, căci vorba aia, aș vrea să își facă și el temele singur când mai crește puțin 🙂
Și ce am mai învățat este că furia e trecătoare. Și dacă este gestionată corect, trece și tot ce rămâne este iubirea. Fortăreața familiei Clark are la fundație tone și tone de iubire, iar furia e doar curentul care mai intră pe geam și agită puțin perdelele din când în când. Și nu voi închide toate geamurile să nu mai fie curent, e nevoie și de aer în fortăreața noastră 🙂
39 lei a costat accesul la acest eveniment online de peste 2 ore din care îți iei informații priceless. Eu zic că e un schimb echitabil cost – valoare.
Știu, e ziua mamei și era mai bine loc de un articol dedicat pe tema asta. Sau este un articol chiar pe tema asta? Hmmm…. 🙂