Home

V-am mai spus eu odată că mă trag din neam de povestitori. Că pe tati aș putea să îl numesc oricand Ion Creangă de Bărăgan. Și că tataia Chițu spunea cele mai grozave povești chiar și atunci când ai fi vrut răspunsul scurt la o întrebare. 


Atunci e lesne de înțeles de ce plesnește inima in mine de mandrie cand îl aud pe băietul acesta al nostru povestind. Peste vară, a dezvoltat acest obicei de a cere povesti inventate seara la culcare in loc sa citim din tonele de cărți pe care le avem.  El stabilește personajele (ori sunt animale de pluș, ori chiar noi cei ai casei, ori Mario and friends – don’t ask 🤦‍♀️). De cele mai multe ori, întâmplările sunt inspirate din viața reală. Fie merg la grădi personajele, fie sunt in gradina și dau o petrecere, sau merg in vacanță la hotel.
Dar, ce este mai minunat in toate astea, este că a deprins firul narativ într-o poveste. Pe langa faptul că el alege personajele, știe că ne trebuie o introducere. Poveștile noastre incep mereu cu “era o zi frumoasă de…” Și el alege ziua săptămânii.Era o zi frumoasă de miercuri așadar. Soarele strălucea pe cer, deși venise toamna, și afara era tare frumos. Mario a decis că e vremea numai bună sa își invite prietenii la ceai și prăjituri. Aici intervină intriga. Ionas de obicei, când așteaptă intriga, spune el. “Când, ce crezi?”A sunat el prietenii sa ii cheme la picnic, dar si-a dat seama că nu are faina să facă banana bread! Ce să facă el atunci?L-a sunat pe Luigi și l-a rugat să treacă pe la magazin să ia faina. Așa continuam noi povestea, mai apare cate cineva, in general lumea se simte bine in poveștile noastre, mai apare și câte un personaj negativ, dar nu zăbovim asupra lui, că deh, e noapte și vrem sa facem nani. Povestea se termină de cele mai multe ori când vine noaptea, personajele obosesc, merg fiecare la casa lor și se culcă. Daca uit cumva de încheiere și încerc să mă fofilez de la poveste, sunt trasă la răspundere: “mami, nu ai terminat povestea!”


Partea cea mai adorabila este că spune și el povesti în același stil. Și în română și in engleză, păstrează personaje, intrigă, fir narativ, bagă și dialog câteodată, ce sa zic, sunt impresionată de băiețelul acesta al nostru 😅
Cred că cel mai tare mă surprinde faptul că mă regăsesc atât de mult în atitudinea lui, că retrăiesc momente din copilăria mea langa el. Și sunt inca o data recunoscătoare că tati avea răbdare să facem teatru de păpuși chiar daca nu era poate pe lista lui de activități preferate.

Vă las mai jos cu o producție marca Ionas Clark, sper sa vă placă și vouă ☺️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s