Am încercat să rezist pe cât posibil, însă mă tem că a venit acel moment în care trebuie, e musai să vorbesc despre hashtag-uri. Pur și simplu, nu mai am răbdarea să deschid Facebook-ul sau Instagram-ul și să văd postări însoțite numai de hashtag-uri și, mai mult decât atât, hashtag-uri prost folosite. Și pentru că simțul meu civic este foarte bine dezvoltat, voi ține mica lecție de hashtagging pentru toți prietenii mei din rețelele de socializare, în speranța că vom face internetul din nou un spațiu prietenos, unde chiar poți găsi lucruri utile.
Așasar, conform definiției de pe Wikipedia, un hashtag este o etichetă care însoțește o postare și care înlesnește căutările celor care utilizează internetul, atunci când caută idei pe o anumită temă. Utilizatorii se pot folosi de un hashtag deja existent, sau pot crea unul la rândul lor, folosind semnul # în fața cuvântului sau expresiei dorite. Important este să nu adăugăm spații. Adică, de exemplu, blog-ul meu are ca hashtag principal #jurnaldecorporatista, scris totul legat. Toate hashtag-urile cu același nume sunt apoi automat colectate sub același șir pe internet, și dacă intri pe #lamarelasoare, vei găsi tot ce e postat cu acel hashtag. Cuvântul hashtag nici nu exista până în 2014, însă datorită folosirii lui repetate în mediul online, a fost adăugat în Oxford English Dictionary.
Aceasta a fost teoria. Sunt sigură că nu e nimic greu în ea, că doar văd hashtag-uri de zor în newsfeed-ul meu. Dar vorba aia, practica ne omoară. Și așa ajung să caut pe Pinterest idei de rochii pentru nuntă și apar poze cu baloane, flori, dar nici o rochie de mireasă în ea.
Sau așa ajung să văd hashtag cu #friends, unde apare o singură persoană. Sau cu #seaside si se vede o fată, cel mult pe un pled, dar mai degrabă doar fata. Acum, știu și eu că rețelele de socializare nu sunt ele cel mai profund loc, unde poți găsi cele mai strălucite idei tot timpul, însă eu cred că e loc de mai bine. Momentan, cel mai des utlizat hashtag pe Instagram este #love, pe locul 5 este #beautiful, iar pe 7 – #happy. Dar, cum îmi place să văd partea bună în orice, mă bucur că top 10 este plin de lucruri pozitive, care fac oamenii să zâmbească.
Mai știu și că, în ziua de azi, urmărim să fim urmăriți, ne place să creăm trend-uri și să avem followeri. Dar dragilor, țineți minte: internetul e el un mediu virtual, dar tot un mediu este, ca și cel înconjurător. Și nu putem să il umplem așa cu mizerii și lucruri inutile, că doar vrem să-l mai folosească cu succes și nepoții noștri. Așadar, postați cât e ziua de lungă, dar cu măsură la hashtag-uri. Câteodată, pur și simplu, less is more.