Home

Când eram eu mai tinerică, am scris acest articol despre plăceri nevinovate. Eu am cam multe astfel de plăceri :)) Iată că acum s-a publicat și această carte, scrisă de Matthew Walker, Despre somn.

Nu credeam vreodată că pot exista atât de multe experimente realizate pentru a studia somnul, calitatea somnului, necesitatea de a visa, impactul pe care îl are privarea de somn în toate aspectele vieții noastre. Noi, părinții, ne concentrăm atât de mult pe crearea ritualurilor de somn ale celor mici, dar ni se pare irelevant să faem același lucru și pentru noi. Petrecem ore în șir în noapte uitându-ne la televizor sau scrolând pe internet, ni se pare ok să avem o gustare nevinovată pe la ora 10 seara alături de un pahar de vin poate, și nu de dăm seama cât de mult ne pot afecta pe termen lung toate aceste activități, dacă se repetă în mod constant.

Acum, eu sunt conștientă că nu mai sunt aceeași persoană care eram acum 5 ani. Și nu neapărat pentru că au trecut anii peste mine, încă mă văd în floarea vârstei 🙂 Dar este adevărat că am avut un bebeluș certat cu somnul, și vreo 2 ani jumate, eu nu am dormit. Am vegheat și am ațipit între două reprize de somnic. Și observ că nu mai am așa multă răbdare, perioada în care pot sta cu adevărat concentrată e mai scăzută, nu mai zic de câte ori am fost pericol pentru propria-mi persoană, că m-am ars sau m-am lovit prin casă, sau am uitat mâncarea pe foc până s-a făcut scrum. Noroc că suntem o specie care se adaptează cât de cât, dar suntem și o specie care parcă își face răul cu mâna ei uneori.

Cuvântul cheie pentru mine anul acesta cred că a fost restart. Am renunțat la unele proiecte, am reorganizat puțin casa, să fie mai aerisită, am revenit la lectură mai intensă, nu doar 3 cărți citite pe an și am început să dorm din nou. Când s-a putut, că am mai avut parte de nopți cu febră sau alți crocobauri. Cred că în semn de recunoștință cumva că am reușit să rămânem sănătăși anul trecut, am zis că îmi datorez mie să am mai multă grijă de stilul nostru de viață. Încă mă forțez să fac sport, nu e ceva ce îmi iese natural, deși observ beneficiile clare în săptămânile când sunt mai activă. Și mai am de lucru la timpul petrecut în online și pe Netflix. Dar getting there.

Revenind la cartea Despre somn, desigur, are multă informație științifică, deși eu cred că autorul a făcut o treabă excelentă în a relata în termeni cât mai aproape de limbajul comun, dar mesajul cheie e atât de simplu, dar vital: DORMIȚI! Un somn calitativ ajută la prevenirea bolilor de tot felul, dă șansa corpului să își reia energia, evitați atât de multe accidente rutiere care sunt cauzate de oboseală, trăiți mult și bine! Eu recunosc, vreau să trăiesc suficient de mult, încât să văd cum arată lumea prin 2065 așa, dar vreau să mă țin bine 🙂 Și dacă un somn sănătos mă ajută să împlinesc acest obiectiv, cred că e chiar decent.

*Un somn sănătos = un somn de cel puțin 8 ore pe noapte, neprecedat de mese grele și alcool sau cafea, dar nici sport intens cu 3 ore înainte de culcare, într-un ambient potrivit (o cameră întunecoasă, suficient de răcoroasă, nu călduroasă), fără ecrane, fără pastile ajutătătoare . Asta foarte pe scurt așa.

Cum nu sunt om de știintă de vreun fel, recomand să citiți această carte a lui Matthew Walker, Despre somn. E ca o trezire 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s