Dacă vă întrebaţi cum ar fi Paştele în Suedia, ei bine, puteţi sta liniştiţi. Toată lumea vopseşte ouă şi acolo, deci nu scăpaţi de spiritul pascal. Oricum, la câţi imigranţi sunt, aveţi toate şansele să nimeriţi ca mine, într-un oraş cu o comunitate măricică de români. Astfel, Paştele meu din 2007 s-a petrecut într-o Biserică creştin-ortodoxă, cu preot român şi cu Pască special menită să mă facă să mă simt ca acasă.
Revenind însă la tradiţiile suedeze, masa de Paşte este plină de specialităţi de peşte, mielul e mai puţin popular. Dacă la noi personajul principal este Iepuraşul, vecinii noştri de la nord au puiul în centrul atenţiei. Da, puiul mic şi galben şi drăgălaş. De altfel, şi dulciurile pe care le primesc copiii sunt de obicei împachetate drăguţ în cutii de carton sau de plastic în formă de ou (påskägget), pictate cu puişori.
Credeam că numai mama este obsedată să şteargă geamurile la casă înainte de sărbători, dar se pare că şi gospodinele suedeze ţin la curăţenia de Paşte, aşa că pregătiri se fac în toată casa, nu numai la bucătarie.
Şi după ce e gata curăţenia, casa este împodobită cu påskris, şi anume nişte crenguţe decorate cu fulgi coloraţi şi alte decoraţiuni. Unii le mai fac acasă, însă se pot găsi de cumpărat aproape la orice magazin. Deşi arată foarte haios, însemnătatea lor e mai puţin veselă, căci fac aluzie la flagelul suferit de Cel a cărui reînviere ne pregătim să o sărbătorim.
Dar până la religie, cei de modă veche iau în calcul şi tradiţiile folclorice. Conform poveştilor populare suedeze, Paştele era vremea în care vrăjitoarele furau măturile din gospodării şi zburau către Blåkulla sau Muntele Albastru (un munte fictiv despre care se credea că există în Germania). Astfel, dacă vă aflaţi în Suedia şi vă bat la uşă copii îmbrăcaţi în vrăjitoare, nu vă speriaţi, nici nu credeţi că au încurcat Paştele cu Halloween-ul, dar aveţi nişte dulciuri pregătite pentru ei. Aşa e tradiţia. Tot în amintirea vrăjitoarelor, unii suedezi se adună pentru a admira focuri de artificii la un pahar de vorbă, în Duminica de Paşte.
Cam asta ar fi cu tradiţiile de Paşte la suedezi. Nu-mi rămâne decât să vă urez Glad Påsk alături de cei dragi, zile liniştite de concediu şi mese cumpătate.
Foarte frumoase tradiţiile! Iar faptul că meniul suedezilor de Paşte include mai mult peşte mă face o fană şi mai mare a lor 🙂
Glad Påsk!
Poate la sfarsitul acestui modul punem de o masa suedeza 🙂